by:Larm LIVE på fredag - del 2
Her er den siste del av oversikten over opptredende på fredagens by:Larm LIVE-segment. I tid går vi fra konserten med western swing-bandet 5:56 på driv 1 klokken 23, og frem til det ferske superbandet Tweeterfriendly Music slipper løs siste tone på Sub Sirkus ved tretiden om natten.

5:56. Hørt om Western Swing? Vel, ta litt jazz, swing og hillbilly, bland det med blues, latin og folk tunes, så begynner det å nærme seg. Musikken skriver seg fra 30 - 40 tallet, og det er ikke vanlig kost at moderne band tar opp denne tradisjonen. Et unntak er 5:56 som i tillegg til å kunne traktere sine instrumenter, også har opparbeidet seg mye erfaring som "musikkarkeologer". Det er nemlig ikke bare-bare å finne materiale fra Western Swingens glansperiode. Dette er sjelden hæla-i-taket musikk man definitivt bør sjekke ut. driv 1, 23.00 – 23.00.

Gorgeous spiller en type melodiøs pop-rock, som har sine røtter i den alternative britiske musikkscenen. Vokalist Rune Simonsens lidenskapelige stemme setter sitt særegne preg på den uortodokse og unike lyden bandet klarer å fremdrive. Den lavmælte og inderlige musikken gir bud om en lys framtid for det fremadstormende unge bandet. Et av Tromøs mest omtalte håp fremfor by:Larm. Kaos, 23.30 – 24.00.

Crowtown. En gang i mellom dukker det opp en musikalsk søskenflokk som har en unik samklang. Crowtown er tre brødre, en tre-harmonisk country-popgruppe, eller "pop via Nashville" som de selv sier. Da storebror Remi skulle lage en demotape, fikk han med brødrene på flerstemte koringer. Det satt som et skudd og Crowtown var født. Den samme demoen ble sendt til plateselskapene, og BMG sikret seg umiddelbart de unge talentene. Deres to første singler har blitt flittig spillt på de store radiostasjonene. Debutalbumet slippes under by:Larm og markeres med et aldri så lite releaseparty. Mack Kjelleren, 23.50 – 00.30.

The Cumshots. Nok et samarbeid mellom Ole Petter Andreassen (Black Debbath,Thulsa Doom) og Kristopher Schau, som i sommer ga oss hiten ”Nå skal de faen meg få” under pseudonymet Caliban Allstars. Vokalist Schau er nok mest kjent for diverse sprell, men The Cumshots er ikke noe køddeband. Knallhard rock-metal i gata til Entombed, Six Feet Under og Motorhead. Ryktene etter en del distrikts-konserter varsler om et forrykende liveband. Rundt første konserten ble lydmannen arrestert på Sola Flyplass for dop- og våpenbruk, mens tommeslageren ble involvert i farskapssak, under andre konserten brakk gitaristen et ribbein, på tredje konserten brakk bassisten armen, fjerde konserten ble spilt med gips, og på femte konserten brakk den andre gitaristen noen ribbein. Ring Legevakta alt nå. Blårock, 24.00 – 00.30.

Cato Salsa Experience. I følge kjennere er "kraft" og "energi" slitne klisjeer som burde vært spart til Cato Salsa Experience. Inspirert av tidlig Stones, The Who, MC5 og artister fra den første psykedeliske perioden (1965-1968), men med et ønske om også å ta inn andre sjangere. Jaga Jazzist står bl.a. for blåserne på flere av låtene på nyutgitte debutalbum. Som rockhistoriker Willy B. sier om "A good tip for a good time": Dette er garasjevarianten av "Electric Ladyland" og fortjener klassikerstatus deretter. driv 1, 24.00 – 00.30.

Jane Kelly har spillt inn plater og turnert land og strand runt både med egne prosjekter og som korist for en rekke høyt profilerte artister. Nå står hun fram under eget navn med solid erfaring og en unik formidlingsevne som ikke minst skyldes en lengre teaterutdanning i London. Jane Kellys musikk beveger seg i grenselandet mellom R`n`b og NeoSoul, men henter også elementer fra popmusikk og jazz. Inspirasjonskilder er Erykah Badu, Me`shell Ndegeocello, Angle Stone, D’Angelo, Sonique og Lenny Krawitz. Med seg har hun et knippe unge, groovy og scenevante musikere. Sub Sirkus, 00.00 – 00.30.

The Loch Ness Mouse. Skulerud i Høland er et lite sted som bl.a. utmerker seg med å ha vært endestasjon for den smalsporede Urskog-Hølandsbanen som engang gikk der, og ved å være hjemstedet til låtskriverne i The Loch Ness Mouse. Debut Cden "Flair for Darjeeling" konsentrerte seg ikke først og fremst om den berømte Darjeeling-teen, men behandlet også den klare linken til byen Darjeeling som er endestasjon for den smalsporede Darjeeling Hiamalayan Railway. På den ferske EPen "Ceylon Sailor" er fokuset flyttet fra smalsporet jernbane til det mer maritime, mens linjen med å ha te-referanser i tittelen videreføres. Musikalsk kan man finne elementer av band som Beach Boys og Television Personalities i musikken deres, og gutta selv nevner band som amerikanske Of Montreal og The Ladybug Transistor som personlige favoritter. Kaos, 00.30 – 01.00.

Boy. Med utspring i Perculator, Sugarpops, samt backingbandene til Frost og Donna Summer (!), kommer Boy. Inspirert av rariteter som A Reminiscent Drive, Free Kitten, Missy, United States of America, Wannskrækk og thailandsk popmusikk, foredler bandet en høyst særegen form for popmusikk. På den nye singelen ”Brand New Day” får man høre Boy som det glammy festbandet de er. Med pusemyke melodilinjer, høyst dansbare analoge popdiscorytmer og en kjerne av atmosfærisk herlighet kiler de seg innpå deg og dobbel-godkoser med både ørene dine og alle andre sanseorganer du måtte inneha. Sub Sirkus, 01.00 – 01.30.

Hellride. Et energisk, actionfylt og gitardominert småpunka band fra Oslo, som har ligget og vaket i vannskorpa et par års tid. De har skaffet seg en liten men solid kjerne tilhengere her hjemme. I utlandet derimot, har Hellride blitt viet oppmerksomhet nesten siden starten. De har vært på flere utenlandsturneer, bl.a. sammen med Gluecifer, og har spilt i bl.a. Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Små nydelige sjutommers vinylsingler har blitt etterlatt både i Spania og Tyskland. Det nye albumet "Making out with fire" er ute nå, og burde sette Hellride på kartet. Halv-melodisk punk-metall er ett stikkord, sen-sekstitalls Detroit-rock a la Stooges og MC5 et annet. Blårock, 01.00 – 01.30.

Little Andrew & The Blue Masters. En nittenåring som har spilt blues i flere år, turnert med Rock Bottom i Florida og som er på god vei til å bli en ny Vidar Busk hører definitivt med til sjeldenhetene i norsk musikkliv. Andreas Stamnes, eller Little Andrew, er fra Spydeberg og fronter bandet som på tross av sin unge alder er i ferd med å markere seg kraftig på bluesfronten. Organisasjonen Norsk Blues Union har trykket bandet til sitt bryst og sender dem ut på en landsomfattende turné til sine klubber. Rune Endal i Blues News sier: "Et sultent band som sjarmerer publikum i senk hver gang de opptrer. Når det gjelder disse gutta spesielt, ser jeg et potensial på linje med Vidar Busk. Bandet viste en spilleglede som det knapt finnes maken til." Mack Kjelleren, 01.00 – 01.30.

Floora. DJ NuTeQ, DJ Truls Puls og fire platespillere er kjernen i Floora, men under konserter er det opptil seks mennesker på scenen. Repertoaret spenner omtrent like vidt som musikken selv, og toucher f.eks. innom ambient, downtempo, hip-hop, trip-hop, dub, reggae/dub, soul, jazz, disco, latin, nujazz, breakbeats, house, amyl/chemical beats, afrobeat, elektrofunk drum´nbass, jungle etc. etc. Floora er en kvadruppel miks utvunnet fra noen av de fineste råvarer musikkens flora har å by på. Skåret i et fint snitt søker lydbølgene å forløse glede i form av fysisk bevegelse og velvære. driv 1, 01.00 – 01.30.

Pulp Vixen består av fem jenter, og var et av to Tromsøband man kunne se på by:Larm i fjor. På tross av at ingen i bandet har noe særlig erfaring fra tidligere band, har de utviklet en særegen stil og et eget uttrykk i grenselandet mellom rock og pop. Pulp Vixen slapp sin egenutgitte debutplate "Toxic" høsten 2000, og har ellers fått en hel kunstutstilling på nettet til sin ære. Du finner den på http://www.imv.uit.no/pulpvixen/index.html. Kaos, 01.30 –02.00.

toreBrumm. Energisk, upolert og refrengsterk popmusikk kombineres på en original måte med nordnorske tekster. Nettopp tekstene tillegges stor vekt, og handler i motsetning til hovedvekten av låter på nordnorsk dialekt ikke om fisk. Det er vanskelig å putte toreBrumm i bås med andre norske band, de føler seg mer komfortable i selskap med svenske referanser som The Cardigans, Kent og Andreas Johnson. Navnet sitt har bandet lånt fra Tore, den ikke fullt så kjente broren til Ole Brumm. Han flyttet fra Hundremeterskogen lenge før både A. A. Milne og Walt Disney fant den, og bosatte seg i den ikke riktig så store Femtimeterskogen et par steinkast unna. Mack Kjelleren, 02.00 – 02.30.

Tweeterfriendly Music. Leslie Ahern fra San Francisco var for fem år siden på rundreise i Europa for å se seg om. Hun kom så langt som til Norge der hun har vært siden. Etterhvert fant hun sammen med de Bergenske ringrevene Hans Petter Gundersen og Yngve Sætre, og Tweeterfriendly Music ble født. Komplett ble bandet først da tilfeldighetenes spill bragte DumDum Boys’ eminente gitarist og låtskriver Kjartan Kristiansen inn i konstellasjonen. Musikalsk beveger Tweeterfriendly Music seg over et bredt spekter. Popmelodiene finnes i Leslie Aherns skjøre vokaler, lydlandskapene veksler fra rockeattityder til easylistening og ut i mer eksperimentelle elektronica elementer. Småschizofren popmusikk med et såpass intelligent uttrykk at det schizofrene aldri vipper over til å bli forstyrrende, men derimot fungerer krydrende og utfordrende. Sub Sirkus, 02.00 – 02.30.

Av - Red. Foto/illustrasjon: