Ultima til Roma
Skal være med å utvikle et musikkprosjekt knyttet til konflikten i Palestina.
Al Kamandjati (Foto: Radio France) (400x280)

På forsommeren ble Ultima kontaktet av konsertorganisasjonen Musica per Roma om å være med å utvikle et musikkprosjekt knyttet til konflikten i Palestina.

- Deres første ønske var å få med en norsk partner, på grunn av den rolle norsk diplomati har spilt i Israel-Palestina konflikten, forteller Geir Johnson, direktør for Ultimafestivalen.

Utgangspunktet for prosjektet er historien om Ramzi Aburedwan, som 8 år gammel kaster den steinen som utløser intifadaen i 1987. Nå reiser Johnson med en norsk delegasjon til Roma for å overvære premieren på ”Al Kamandjati” (fiolinisten), der blant annet TrondheimSolistene medvirker. Stykket vil senere bli presentert i Ramallah april 2008, videre i Trondheim, Ramallahs vennskapsby, deretter i Bodø og til slutt i Oslo under Ultimafestivalen høsten 2008. Prosjektet er støttet av UD og Trondheim kommune.

I den gamle byen Ramallah, i hjertet av de okkuperte områdene, finnes en liten øy av lykke: Siden august 2005 har et lite, nylig restaurert Ottoman-palass huset den første og hittil eneste musikkskolen på Vestbredden. Den unge palestinske musikeren Ramzi Aburedwan er skolens grunnlegger og direktør.

Hans bemerkelsesverdige liv gjenspeiler motsigelsene og håpet som har gjennomsyret palestinsk historie de siste tretti årene, og i følge Ultima lyder den som følger:

”Ramzi, som ble født i El Hamari-flyktningleiren, vokste opp i Ramallahs gater. Åtte år gammel fikk livet hans en drastisk forandring; mens han lekte i gaten ble bestevennen drept av en kule fra en israelsk tanks på rekognoseringstokt. Ramzi står lamslått i noen minutter. Og så, uten å tenke, plukker han opp en stein og kaster den så hardt han kan mot tanksen. En amerikansk fotograf fanger øyeblikket og bildet er spredt verden rundt i løpet av få dager. Året er 1987 og det er begynnelsen av den første intifada. Ramzi blir voksen og prøver å glemme den grusomme dagen. En ny oppdagelse kommer ham til unnsetning: Musikken. Tilfeldigvis kommer han innom et kurs i Ramallah ledet av en fransk musiker. Ramzi tar opp en fiolin for aller første gang og oppdager en helt ny verden. Han flytter til Angers i Frankrike og i løpet av noen korte år er han blitt en meget talentfull fiolinist. Han reiser verden rundt og spiller, men han kan til slutt ikke motstå Ramallah som lokker ham hjem. Ramzi bestemmer seg for å flytte tilbake til hjembyen og starte en musikkskole, den aller første i Palestina. Han kaller skolen ”Al Kamandjati” (fiolinisten) og med hjelp fra palestinske immigranter som bor i London organiserer han kurs og undervisning for palestinske barn. I dag har skolen flere hundre studenter, den organiserer undervisning og seminarer i alle de palestinske flyktningleirene og tar i mot lærere fra hele verden. Blant de mest aktive støttespillere er Daniel Barenboim som allerede har ledet to konserter sammen med Ramzis unger i de okkuperte områdene.”

- Ingen har tidligere fortalt denne historien, verken på film, eller teater, ikke en gang gjennom musikken. Men i denne unge mannens liv - han er ennå bare 27 - uttrykkes essensen i skjebnen til ett av verdens mest prøvede land. Vår intensjon er å fortelle Ramzis personlige historie og landets historie ved hjelp av lyd, bilder, lyrikk og det talte ord, sier Geir Johnson.

- Vi har gitt oppgaven med å fortelle de avgjørende episodene fra Ramzis liv til Amira Haas, den eneste israelske journalisten som bor i de okkuperte områdene (midt i Ramallah, noen hundre meter fra skolen). Det er Amira som forteller, på sitt morsmål. Ved siden av henne på scenen står den ledende, kjente palestinske skuespilleren Mohamed Bacri som står for resitasjon av fragmenter av arabisk litteratur. Ultima ble tilbudt å være med å utvikle prosjektet fra begynnelsen, gjennom å bidra både innholdsmessig og kunstnerisk. I og med at dette blir en form for dokumentarisk musikkprosjekt, var det et ønske å gjøre videopptak av samtaler/intervjuer med nordmenn som har opplevd konflikten som aktører, forklarer Johnson.

Verdenspremiere: 29. november/30. november og 1. desember 2007

Petrassi Hall - Auditorium Parco della Musica, Roma
AL KAMANDJATI (Fiolinisten)
En produksjon fra Fondazione Musica per Roma
Konsept Guido Barbieri og Oscar Pizzo
Scenedesign Jannis Kounellis
Dramaturgi Amira Haas
Resitasjon Moni Ovadia, Ramzi Aburedwan, Amira Haas, Mohammed Bacri
Originalmusikk Franghiz Ali-Zadeh
TrondheimSolistene; Elisabeth Uddu, Ola Lindseth, Ragnhild Torp, Marit Aspaas

Ramzi vil selv opptre sammen med lærere og elever ved Al Kamandjati for å synge og spille palestinsk musikktradisjon.

Det er Ultima som melder om dette.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Classical, Genre\Classical\Contemporary, Concerts\Outside Norway, World Premieres, Outside Norway