Stavanger: Ønsker større fokus på innhold
INTERVJU: Stavanger er en del av den regionale satsningen på populærmusikk. Slik har det vært i mange år allerede, sier Olav Nilsen til Ballade. Han etterlyser nå større fokus på innholdsdelen av disse sentrene: - De ønsker å lage et virtuelt Rockheim i Trondheim, og jeg håper det blir mer enn underholdning. Vi behøver også ”grå” faktaopplysninger og grundige biografier og diskografier som vil tilfredsstille den lille nerden på 14 som søker etter informasjon om Noxagt og den store nerden som skriver hovedoppgave på et nisjefelt innen norsk rock.
Olav Nilsen (Foto: Roy Storvik, Stavanger Aftenblad) (406x200)

Av Bjørn Hammershaug

Årets Lydarkivkonferanse ble denne uken avholdt i Stavanger. Et sentralt tema under årets konferanse dreide seg om betydningen til det nasjonale og de regionale sentrene for populærmusikk. Under temaet ”Landet skal rockes!” deltok Arvid Esperø (Rockheim), Richard Gjems (Norsk musikksamling), Olav Nilsen (Stavanger bibliotek og kulturhus), Paal Ritter Schjerven (Schous Kulturbryggeri) og Terje Tranaas (Rock City, Namsos).

I forbindelse med denne konferanse har Ballade i dag snakket med Olav Nilsen fra Musikk- og filmbiblioteket i Stavanger, og vi lurte blant annet på hvordan det går med arbeidet med det regionale senteret for populærmusikk i Stavanger:

Godt etablert

- Vi er allerede et regionalt kompetansesenter for populærmusikk, og har et av de største musikkbibliotekene som driver aktiv formidling av pop/rock, sier Olav Nilsen ved Stavanger bibliotek og kulturhus til Ballade.

Han kan fortelle at biblioteket har en lokalsamling der de kjøper inn alt som blir gitt ut - også det som ikke offisielt blir gitt ut - av Rogalandsartister i flere eksemplarer.

- Vi har dessuten et stort klipparkiv fra vår region. Vi arrangerer jevnlig konserter og har en plakatsamling. Vi er på hugget når det gjelder markedsføring og har veldig god kontakt med pop/rock-miljøet i regionen. På vår Myspace-side har vi nærmere 500 artister fra vår region på vennelisten, og Musikkbiblioteket er dessuten på Facebook som vi bruker som formidlingskanal. Musikkbiblioteket har i mange år tatt den lokale pop/rock scenen på alvor. Vi har nærheten til pop/rock-kulturen i Rogaland, og sitter med en kunnskap og kompetanse på dette feltet som vi vil dele nasjonalt.

Nilsen sier videre at biblioteket har plass i Stavanger kommunes handlingsplan for rock/rytmisk musikk i 2006-2009, der et av målene er å videreutvikle dokumentasjon og formidling av lokale musikkproduksjoner og lokal musikkhistorie. Han nevner også opprettelsen av en nettportal for musikk i Rogaland og prosjekt for sikring og formidling av noter og sanglyrikk til lokale artister som mulig fremtidige prosjekter.

Stavanger-modellen

Hva slags fokus har dere i Stavanger hatt i forbindelse med opprettelsen av regionale og nasjonale sentra for poulærmusikk?

- Vi lanserte ”Stavanger-modellen” da lokaliseringsdebatten raste som verst. ”Stavanger-modellen” bygger på regionale knutepunktsinstitusjoner i et kompetansenettverk under Det Nasjonale Opplevelsessenter for Populærmusikk. Vi ønsket å vektlegge det regionale engasjementet, kompetansen og nærheten til materialet når det gjaldt innsamling og formidling. Tanken om et digert ”Rock ’n Roll Hall of Fame” og et RockCity med utdanning av rockefrisører, roadies og managere var ikke det som vi tenkte på først når det gjaldt bevaring og formidling av norsk rock/pop. Det er vel ganske naturlig når vi som daglig jobber med dette er utdannede bibliotekarer og arkivarer med et sterkt brukerfokus.

Nilsen understreker at formidlingstanken er sterk og sier han ønsker et sterkt brukerfokus, der det ikke skal være nødvendig å reise til Trondheim, Stavanger eller Oslo for å kunne ta del av norsk pop/rocks historie.

- De ønsker å lage et virtuelt Rockheim i Trondheim, og jeg håper det blir mer enn underholdning. Vi behøver også ”grå” faktaopplysninger og grundige biografier og diskografier som vil tilfredsstille den lille nerden på 14 som søker etter informasjon om Noxagt og den store nerden som skriver hovedoppgave på et nisjefelt innen norsk rock.

- Vi var derfor veldig glad for initiativet til den første lydarkivkonferansen som hadde fokus på pop/rock, og tenkte at nå blir det vei i vellinga, sier Nilsen, og fortsetter:

- Et garasjerockband på Jæren kjenner ikke nødvendigvis til Pliktavleveringsloven, og derfor har vi bevisst sporet opp og kjøpt inn plater av små, lokale artister. Vi håpet at Nasjonalbiblioteket og et nytt nasjonalt senter skulle gå sammen og ta et skikkelig løft på den nasjonale diskografien, kanskje digitalisere gammelt materiale og gi ut noe på nytt igjen. Det var på en måte vår grunntanke. Men hele debatten i ettertid har dreid seg om lokalisering, noe vi mener ble litt feil fokus i forhold til den første lydkonferansen der dette ble tatt opp. Nå er denne problematikken på plass, og etter konferansen denne uken ble bitene bedre sortert med ett nasjonalt senter og mange regionale som er samlet i ett nettverk.

Innholdet må på dagsorden

Hvordan har samarbeidet vært mellom de regionale sentraene og det nasjonale senteret i Trondheim?

- De samtalene vi har hatt har i og for seg vært positive, men de har ikke dreid seg så mye om selve innholdet. Nå mener vi at dette må mer på dagsorden. Prosessen videre må starte nå, i forhold til innhold i det nasjonale senteret og hvilken rolle de regionale skal ha. Definisjonen av knutepunktsinstitusjonenes konkrete oppgaver er fortsatt uavklart noe som snart bør defineres. Vi har etterlyst både møter og en referansegruppe som skulle vært opprettet. Den biten venter vi på nå.

Hvilken konsekvens har dette for dere?

- Vi venter altså på utspillet fra det nasjonale senteret om hvilken rolle vi skal ha oppe i dette. Det blir litt tøysete om vi går i gang med regionale prosjekter, hvis disse likevel skal inn under den nasjonale paraplyen.

Olav Nilsen ramser opp noen av de momentene han mener er viktige i dette arbeidet:

- Det bør finnes en samkatalog for alle arkiv/bibliotek i Norge som har pop/rock samlinger. Det bør være mulig å fjernlåne musikk fra alle samlinger. Nasjonaldiskografien bør oppdateres og være fullstendig. Den norske diskografien bør digitaliseres og bli mer tilgjengelig, gamle klassikere og viktige verk innen norsk/poprock bør gis ut på ny. Gamle og nye fanziner bør samles inn aktivt og digitaliseres og norsk pop/rock presses samlede artikler bør være søkbare og tilgjengelig digitalt.

Foreligger det andre planer i forhold til den regionale satsningen hos dere i Stavanger?

- Stavanger kommune har vært veldig villig til å støtte musikkbiblioteket her i byen. Vi fikk store, nye lokaler i 2005, og har virkelig fått et løft. Ellers er vi inne i et mulighetsstudium for Sølvberget (Stavanger bibliotek og kulturhus), der omtrent halvparten av huset innholder en kino som har blitt for trangbodd. Kinoen ønsker derfor en annen tomt, og det betyr at 2300 kvadratmeter blir tilgjengelige. Vi er nå inne i en idédugnad om hva vi kan gjøre når kinoen flytter ut. Det regionale pop/rock-senteret er en del av denne prosessen, og vi håper det kan bidra til at vi får videreutviklet vårt konsept.

Musikk- og filmbiblioteket har 6,3 årsverk fordelt på 9 personer, og kan tilby ca. 20 000 cd-plater, 5000 dvd-er, 10.000 lp-er, 15.000 noter, 6000 musikk- og filmbøker, 50 musikk- og filmtidsskrifter og flere hundre fanziner.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Popular Music, Conferences / Seminars, Organizations