- Faglig samarbeid og hjelp til medlemsorganisasjoner er vel ikke så farlig?
Stein Andreasen fra Norsk Rockforbund svarer her på Petter Johannessens innlegg i gårsdagens Ballade, der styrelederen for Månefestivalen var skeptisk til det han oppfattet som en favorisering av Roskilde og Øya-festivalen. - Alle som henvender seg til oss skal få samme behandling, garanterer NRF-lederen.

Av Stein Andreasen, daglig leder, Norsk Rockforbund

Viser til artikkel av Petter Johannessen, styreleder for Månefestivalen på ballade.no torsdag 23.5.02. Her kritiserer Johannessen NRF for samarbeidsavtalen vi har inngått med Roskilde Festival, og fordi vi har sendt ut en mail internt til våre medlemmer om at Øyafestivalen trenger frivillige.

NRF jobber for konsertarrangørene og medlemmene våre. Det skal det ikke være tvil om. Vårt mål er gode konsertarrangører og et interessert publikum i Norge, et mål som er stort og som kompetansemessig krever langsiktig tenkning.

Styret i NRF har gjort noen strategiske valg i den sammenhengen. NRF har de siste årene jobbet med å utvikle og dele kompetanse på nordisk nivå, bl.a. ved å initiere Nordisk Arrangørforum, og med en pågående prosjektering av en felles-nordisk internettbasert arrangørutdanning (sammen med Hultsfred-festivalen og Konsulenttjenesten for Rytmisk Musikk i Danmark). Samarbeidsavtalen med Roskilde er å betrakte som en oppfølging av dette fokuset; vi vil være tett allierte med de som er faglig viktige for oss.

Det er heller ikke noe nytt at NRF samarbeider med Roskilde-festivalen. Det har vi gjort med stort hell både i forbindelse med Venue-festivalen (som fikk satt fokus på flere norske politiske saker), og ved at vi har deltatt sammen med flere større festivaler på sikkerhetsseminar i fjor vår. Vi vet godt hva Roskilde festival står for, og vet også at de har en kompetanse som er unik på mange områder. Dette er en kompetanse som i mange tilfeller vil være overførbar til norske forhold. Derfor har vi inngåtte denne avtalen, som for øvrig også er anbefalt av fagrådet Norske Rockfestivaler (med valgte representanter fra Quart, Notodden og Hole in the Sky).

Johannessens klarer med sitt noe snevre perspektiv å fremstille dette som en forferdelig dårlig avtale. Vi får ta det som en utfordring og sørge for at det ikke blir slik, at vi får et utbytte som veier opp mot innsatsen. Høstens samling og møteplass for de rundt 25 rock- og bluesfestivalene bør bære de første fruktene av samarbeidet. Vår innsats dreier seg reelt om et fåtall arbeidstimer for undertegnede, og noe praktisk tilrettelegging fra vår sivilarbeider. Vi pålegger heller ingen å være frivillige på Roskilde, men mener fortsatt at det vil være interessant for mange konsertarrangører å oppleve Nordens desidert største musikkfestival fra innsiden. Og hadde vi hatt penger til reisestøtte, så skulle vi selvsagt bidratt med det også.

Hva den interne Øya-mailen angår, så vil jeg herved anmode alle av våre medlemsklubber som trenger frivillige til å bruke oss og vårt nettverk til å profilere dette. Dette virker på meg som en god måte å være åpen og inviterende. Å antyde at jeg jobber for festivalen fordi jeg har brukt to minutter til å videresende en mail er derfor smålig. Skal jeg derimot jobbe konkret og ordentlig for Øya, så skal også jeg melde meg som frivillig, og det med glede.

Det er trist at Johannessen med dette innspillet skaper et inntrykk av at NRF fokuserer virksomheten mot to hippe aktører. Alle som henvender seg til oss skal få samme behandling. Men det er noen som velger å utfordre oss, og andre ikke.

Av Stein Andreassen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Festivals, Organizations