by:Larm tar opp store spørsmål
INTERVJU: Festivalsektoren er ett av hovedteamene i by:Larms debatt- og seminarprogram i februar, og Ingebrigt Steen Jensen kommer for å snakke om vinnerkultur. Arne Hjeltnes, med bakgrunn i Eksportutvalget for fisk, skal snakke om eksport, og Beate Barth-Nossum stiller de virkelig store spørsmål i det som toner til å bli en kulturdebatt. - Det er en del påstander her man kan velge å være enig i eller ikke, men vi kommer til å få en diskusjon, sier Ronander.
Matt Mason omslag Pirate's Dilemma (200x300)

Av Carl Kristian Johansen

”Hvordan vokse som festival og bli best i klassen” er arbeidstittelen på Ingebrigt Steen Jensens fordrag om vinnerkultur på by:Larm 2009. Hvordan man må jobbe for å nå målene sine, og hva som skal til for å realisere sitt potensial, er blant spørsmålene som Steen Jensen skal forsøke å besvare.

- Det er mange som setter i gang med masse energi og gode tanker, men som ikke har evne til å drive det videre når det blir business. Steen Jensen er ekstremt flink til å motivere og få fram det som er viktig å tenke på, sier Øystein Ronander som er ansvarlig for debatt- og seminardelen på by:Larm.

- Det handler om å etablere en vinnerkultur og Stabæk er et godt eksempel. De har gått fra å være en ikke-klubb til å vinne serien. Det ligger mye jobb og endring av tankegang til grunn for det. Det blir en fin ting å få med seg for festivalene.

Festivalene står altså høyt på by:Larms dagsorden og denne sektoren vil også være under lupen i debatten ”Lidende av hybris, blendet av stjerner - Norsk festivalvirkelighet i dag”, som skal ledes av Torgny Amdam.

- Festivaler overbyr hverandre, kommunene kaster penger etter festivalene på Sørlandet, og det er nesten litt underholdende å se på hva som skjer. Vi tar opp debatten som veldig mange ønsker, og vil diskutere festival-Norge som sådan. Vi vil se litt på hva som kommer til å komme de neste årene, og framtiden kommer også til å bestå av konkurser og problemer, sier Ronander.


Kan man lære av fiskerieksport

Den tidligere TV-personligheten Arne Hjeltnes kommer til by:Larm. I nyere tid har Hjeltnes vært i utlendighet som representant for Eksportutvalget for fisk og Innovasjon Norge, nå jobber han for John Fredriksen i fiskeoppdrettselskapet Marine Harvest. Hjeltnes skal selvsagt snakke om eksport, og om norsk musikkindustri kan ha noe å lære fra annen eksportindustri.

- Norsk fiskeeksport er stor og har mye erfaring. Hjeltnes har en del meninger og mye interessant å si om dette, og det går mest på eksportmekanismene og hvordan man bygger relasjoner til kundene. Så får vi se om musikkindustrien har noe å hente. Det er uansett verdt å høre på hva han har å fortelle, sier Ronander.

Andre debatt- og seminartemaer for by:Larm 2009 har titler som ”Hvordan markedsføre en artist mot det britiske markedet?” og ”Er Indielablene de nye majors?”. På førstnevnte kommer Mark Mitchell fra promobyrået King Harvest som har jobbet fram artister som Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Fatboy Slim, Four Tet og Maximo Park. På sistnevnte kommer blant annet grunnleggerne av henholdsvis Nettverk og Subpop, Mark Jowett og Jonathan Poneman, for å snakke om hvordan de har bygget opp sine selskaper.

Piratvirksomhet og fildeling blir også et tema, og punkens gjør-det-selv-ideologi blir analysert i lys av platebransjens håndtering av fildeling og digital distribusjon Utgangspunkt er Matt Masons bok "The Pirate's Dilemma - How Youth Culture is Reinventing Capitalism". Bransjeveteranen Joe Boyd kommer til Oslo for å fortelle sine historier som vi har lest i boka ”White Bicycles”.


Store spørsmål

Det kanskje mest ambisiøse innslaget på årets by:Larm har Beate Barth-Nossum som ordstyrer. Tittelen på dette fora heter ”Children of the Revolution - musikkbransjen som katalysator for store endringer i den vestlige verden”, og påstander som

- rocken skapte moderne ungdomskultur
- viserocken stoppet en krig og radikaliserte vestlig politikk gjennom 68-opprøret
- punken redefinerte fellesskapstanken og ble starten på gründernes tidsalder med sin do it yourself-holdning
- Worldmusikken dannet opptakten til forestillingen om kloden som global landsby
- musikkbransjen hadde sin finanskrise for flere år siden
- hadde Barack Obama vunnet presidentvalget i USA om det ikke var for rap, soul og r’n’b

skal dissekeres og diskuteres av et panel, samtidig skal man svare på hvorfor musikken ligger i forkant av store endringer i samfunnet, mens litteraturen og filmen kommer diltende etter.

- Denne blir veldig interessant. Det er en del påstander her man kan velge å være enig i eller ikke, men vi kommer til å få en diskusjon rundt dette, sier Ronander.

Han kan fortelle at det vil komme flere tema før jul, og at by:Larm er åpen for å inkorporere dagsaktuelle temaer når det nærmer seg avvikling. Opptil 40 temaer skal være på plass før de er ferdige.

Nytt av året er at seminar og debattdelen av by:Larm i år vil skje fra tidlig torsdag og på fredag. Lørdagen skal foreløpig holdes åpen.

- Vi har kommet langt og vi mener vi har et bra og balansert program med veldig bra folk fra litt forskjellige deler av bransjen, samt folk fra utsiden av bransjen som vi kan lære av, sier Ronander.

by:Larm har disse sidene. by:Larm skjer torsdag til lørdag 19. - 21- februar 2009, seminar og debattprogrammet foregår primært torsdag og fredag.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate, Export, Festivals, Genre\Popular Music