Tromsø Symfoniorkester: Direktøren tilbakeviser påstander
- Som utgangspunkt for artikkelen er det fremsatt to grunnleggende og alvorlige påstander som er helt feilaktig, skriver direktør Finn S. Steffensen i dette innlegget om Ballades artikkel ”Uro i Tromsø Symfoniorkester” - Årsaken til uroen i orkesteret ligger lengre tilbake i tid og er mer komplekse enn det som fremgår av de uttalelsene som refereres i artikkelen, hevder direktør Steffensen. - Opplysningen om at 20 av 22 ansatte ikke har noe godt forhold til direktøren er dessuten en usann påstand, siden undersøkelsen ikke inneholder noen tallfesting.

Av Finn S. Steffensen
Direktør, Tromsø Symfoniorkester

1. Arbeidstilsynet har ikke foretatt noen undersøkelse av arbeidsmiljøet i Tromsø Symfoniorkester.

2. Kartleggingen av arbeidsmiljøet som ble utført av Ishavsbyens Bedriftshelsetjenste (IHBT) i november 2006 inneholder ingen tallfesting av de ansattes forhold til ledelsen.

Opplysningen om at 20 av 22 ansatte ikke har noe godt forhold til direktøren blir dermed stående som en usann påstand.

Undersøkelsen ble i fjor bestilt av ledelsen i samarbeid med Arbeidsmiljøutvalget. I en slik undersøkelse vil det alltid fremkomme kritiske merknader til ledelsen hvilket ble tatt til orientering og besvart av direktøren ved presentasjonen av miljøundersøkelsen i et personalmøte her den 9.1.07.

Årsaken til uroen i orkesteret ligger lengre tilbake i tid og er mer komplekse enn det som fremgår av de uttalelsene som refereres i artikkelen.

Styret og ledelsen har gjennomført en hel rekke tiltak for å bedre arbeidsmiljøet gjennom prosesser med organisasjonsutvikling i de fire siste årene, bl.a. med bistand fra eksterne rådgivere og flere arbeidsmiljøundersøkelser siden 2003.

Ledelsen og styret har hatt et nært samarbeid med Musikernes fellesorganisasjon (MFO) sentralt de siste to årene som ledd i å løse uoverensstemmelsene mellom musikerne i orkesteret.

Handlekraften må sees i sammenheng med de maktmidler ledelsen til en hver tid rår over i forhold til gjeldende lovverk. Miljøundersøkelsene som har vært foretatt i samarbeid med MFO har ikke gitt grunnlag for spesielt strenge sanksjoner i forhold til noen av ansatte.

Ambisjonene i forhold til orkesterets framtid vil fremgå av alle de programerklæringer som har stått på trykk siden min tiltredelse her i 2000.

De dreier seg om å få utvidet antallet musikere slik at orkesteret kan fremstå som et profesjonelt symfonisk orkester snarest mulig.

I tillegg har ambisjonen vært å få samlet hele ensemblet bak denne målsettingen, herunder avslutte tidligere konflikter og styrke det psykososial arbeidsmiljøet.

Det vises her spesielt til den samarbeidserklæringen som samtlige musikere sluttet seg til i april 2005. Ledelse og styre har oppfattet denne erklæringen som en tillitserklæring fra alle ansatte og som et fundamentalt grunnlag for å kunne arbeide videre med å utvide orkesterets rammebetingelser i forhold til de offentlige tilskuddsmyndigheter.

Arbeidsmiljøutvalget har det siste året intensivert arbeidet med å forbedre eksisterende rutiner for sosial samhandling i orkesteret og vil om kort tid presentere et nytt regelsett på dette området. Samtidig innføres det nulltoleranse for atferd som ikke korresponderer med de nye reglene.

Det vises for øvrig til vedtak i Arbeidsmiljøutvalget i dag:

Sak 9/07.1. "Uro i Tromsø Symfoniorkester"

AMU stiller seg kritisk til diverse avisoppslag den siste tiden, og konkluderer med at dette er svært uheldig for arbeidet i AMU.

Vedtak:
"Vedrørende artikkel i Ballade "Uro i Tromsø Symfoniorkester”.

"De tallene som er referert i Ballade er tatt ut av sin sammenheng og gir et feilaktig uttrykk for resultatet av arbeidsmiljøundersøkelsen. Resultatet av undersøkelsen fra Bedriftshelsetjenesten inneholder ingen forholdstall omkring de ansattes forhold til ledelsen."

Ut over dette har jeg ingen flere kommentarer til oppslagene i media.

Men jeg vil på generelt grunnlag sterkt anbefale at en kontakter så vel Arbeidstilsynet som Bedriftshelsetjenesten før en bringer så vidt alvorlig bedriftsintern informasjon ut til allmennheten med disse instanser som kilde.

Av Finn S. Steffensen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Genre\Classical