Quart truer med nedleggelse
Begeret er fullt for Quart Festivalen. Etter at private interesser nå setter en stopper for konsertplanene i verkstedhallen på Tangen, truer festivalledelsen med at årets festival kan bli den siste. - Hvis ikke folk nå får ut finger'n og hjelper oss, ser jeg ingen grunn til at vi skal holde på med dette lenger, sier en frustrert pressesjef Pål Hetland.

Avtalene var gjort med både politi og kommune, og Quart Festivalen trodde planene var i boks for konsertene med Cradle of Filth, Amen, Grandaddy, My Vitriol og Arab Strap i verkstedhallen på Tangen. Men det var før det private næringsliv hadde uttalt seg, og både hallens nabo, Vandrehjemmet, og firmaet Sylinderservice vil ha seg frabedt støy fra konsertene. Dermed må festivalledelsen igjen ut for å lete etter konsertlokaler.

Pressesjef Pål Hetland føler at det private næringsliv og privatpersoner i Kristiansand i årevis har motarbeidet festivalen, samtidig som Quart årlig drar inn 50-100 millioner kroner til næringslivet i byen.

- Her er det verken politi eller kommunen som er syndebukk. Det er de private som bruker oss når det passer seg, men så fort det er noe som direkte berører dem på en måte som kan være litt negativt, skygger de unna. Vi ønsket også å bruke Containerhavnen og fikk ja fra havnevesen og kommunen, men nei fra de private spedisjonsfirmaene som holder til der. De fryktet bråk. Dette er så typisk den pietistiske dobbeltmoralen som regjerer her nede, sier pressesjef Pål Hetland i Quart Festivalen.

- Vi har jobbet med dette i ti år nå, og det er fortsatt bare festivalsjefen som får full lønn. Hvis ikke dette ordner seg på en tilfredsstillende måte, er det godt mulig vi ikke gidder mer.

Sylinderservice fryktet at satanistiske band skulle spille i hallen og at det skulle oppstå bråk med naboene, mens Vandrehjemmet også oppgir nattebråk som grunn for at det ikke ønsker konserter i hallen. Vandrehjemmet ligger 20 meter fra hallen.

- Jeg har ingen betenkeligheter med å stoppe arrangementet. Vi hadde mye trøbbel med fulle ungdommer fra festivalen for noen år siden, men forholdene har bedret seg betraktelig. Jeg er ikke ute etter å ta Quart'en. Men det er helt på trynet å arrangere støyende konserter 20 meter fra et overnattingssted for familier, sier Arild Nilssen, vert på Vandrehjemmet, til Fædrelandsvennen.

Verten sier videre at festivalen kunne brukt lagerhallen hvis de hadde spurt i høst, mot at betalte kompensasjon for at vi ikke kan ha gjester i perioden.

- Dette er veldig typisk. Vandrehjemmet tjener gode penger på å innlosjere festivalgjester, men så snart det er et problem nøler det ikke med å stikke kjepper i hjulene for oss, sukker Hetland.

Nå håper Quart på å få bruke den såkalte Filmhallen på Odderøya, et prosjekt som Forsvaret tidligere var skeptisk til, blant annet fordi det måtte bygges ekstra nødutganger i hallen. I verste fall må konsertene holdes på Vaskeriet, som har langt mindre kapasitet enn hallene. Dette kan bety et tap på en halv million kroner for festivalen.

- Vi håper på en ordning, men vi får se. Til syvende og sist går dette ut over publikum, siden vi blir nødt til å øke billettprisene hvis vi ikke får stort nok konsertsted, avslutter Hetland.

Av Øyvind Holen Foto/illustrasjon: