"New York" for blåsere og slagverk, mens Niveanatten senker seg

l samarbeid med Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag spiler Trondheim Symfoniorkester torsdag 4. oktober Johan de Meijs symfoni "The Big Apple - A New York Symphony" fra 1993, som ble utgitt med bilde av de to tvillingtårnene ved World Trade Center. Samtidig avlyser NRK den planlagte sendingen av Christophers Grøndahl store hørespill "Niveanatt", fordi det ligger for tett opp til den ubehagelige virkeligheten. I stykket blir Norge invadert av USA, etter at den amerikanske ambassaden i Oslo blir bombet. Kulturminister Ellen Horn spiller for øvrig statsminister.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Christopher Grøndahl, Ellen Horn (Foto: NRK)

Det er på alle måter en spesiell konsert Trondheim Symfoniorkester holder torsdag 4. oktober i samarbeid med Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag (FMKT).

Hovedverket er Johan de Meijs symfoni "The Big Apple - A New York Symphony" fra 1993, som er en hverdagsskildring i toner fra den hektiske storbyen på USAs østkyst. På forsiden av partituret er det bilde av de to tårnene på World Trade Center. At denne symfonien etter terroranslaget har fått en annen betydning enn bare en musikalsk tolkning av Manhattans høye puls skal være sikkert.

Kveldens dirigent, den verdenskjente amerikanske tubaisten Roger Bobo, ønsker derfor å tilegne fremføringen av denne symfonien alle ofrene for internasjonal terrorisme.

Andre verk man får høre på denne konserten, som er et årlig samarbeidsprosjekt mellom blåserne og slagverkerne i Trondheim Symfoniorkester og FMKT, er velkjente toner fra repertoaret til store brassband og militærband.

Trondheim Symfoniorkester ønsker dermed å vende den spente verdenssituasjonen til noe positivt. I NRK har man derimot fått kalde føtter, etter at den planlagte radioteaterserien "Niveanatt" viser seg å ligger tettere opp til virkeligheten enn det man kunne drømt om under innspillingen på vårparten.

Første del av "Niveanatt" skulle sendes på Petre mandag 8. oktober, men NRK har utsatt programmet på ubestemt tid fordi kanalen tror innholdet blir for sterkt i dagens situasjon."Niveanatt" består av hele femten avsnitt, og skulle vært Radioteatrets storsatsing i forbindelse med deres 75-årsjubileum.Stykket er ført i pennen av Christopher Friis-Baastad Grøndahl, og var dessuten ment som et utspill rettet mot yngre lyttergrupper. For første gang skulle Petre sende tradisjonelt radioteater, samtidig som man også skulle følge opp med innslag på Upunkt-sidene og SMS-meldinger via mobiltelefon.

Stykket tar utgangspunkt i at USAs ambassade i Oslo angrepet av terrorister. Dette utløser en konflikt mellom Norge og USA, som ender med en amerikansk invasjon. Serien er ifølge NRKs nettsider formet som en parallellhistorie til invasjonen av Norge i april 1940, og foregår i 2015.

- Det er ikke et umulig scenario, sa forfatter Christopher Grøndahl til NRKs Magasinet i mars. - Prøv å tenke tilbake til 1940 da tyskerne invaderte Norge. Det var ingen som var forberedt på det, og det er ganske lett å sitte i ettertid og tenke at: «så teite folk var» og «de skulle sett at det kom» og alt mulig sånn, men de ble tatt på senga, og folk var ikke dummere i 1940. Det er bare det at de hadde et annet forhold til den politiske situasjonen. På samme måte kan man være naiv og si at vi aldri blir invadert av USA, men det kan hende. Hvis det skjer en del forandringer i den politiske situasjonen, så er det en mulighet.

Alt tidligere i uken ble det klart at det ville bli problematisk å sende "Niveanatt". Radioteateret har diskutert hvordan nyhetsmeldinger om terroraksjoner og angrep mot Norge vil virke på lytteren etter terroraksjonene mot USA i forrige uke., siden virkelige krigshandlinger kan komme samtidig som "Niveanatt" sendes.

- Dette stykket er egentlig kritisk mot USA og landets utenrikspolitikk, og det er problematisk nå. Men stykket handler også om å være et normalt menneske i en slik situasjon, fortalte Grøndahl nylig til NRKs Siri Narverud Moen.

Som dempende elementer var det meningen at det før hvert avsnitt skulle sendes fredsappeller med skuespillerne i stykket, samtidig som Upunnkt-sidene skulle anta rollen som et fredsverksted. Nå blir disse tiltakene skrinlagt - sammen med den planlagte sendestarten.

Ballade snakket med Christopher Grøndahl tidligere i dag. Han sier at han forstår NRKs avgjørelse om å utsette stykket.

- Det er synd at radioteatrets store markering blir rammet på denne måten, men ingen er tjent med å fyre opp under den angsten som mange unger føler i dagens situasjon. Jeg har selv et vennepar med et lite barn, som har vindu med utsikt til et kirketårn. Nå ligger han våken om kvelden og stirrer på tårnet, mens han venter på at et fly skal krasje inn i det.

Christopher Grøndahl sier at man i NRK nå ser an hele verdenssituiasjonen, før en beslutning om ny sendetid blir tatt.

- I den grad det i det hele tatt vil bli noen ende på dette, så håper man at stykket etter hvert kan sendes i en mer stabil virkelighet. Forhåpentlig kan det skje alt før jul, men det er ikke så lett å spå.

I "Niveanatt" møter vi bl.a. skuespillere som Jon Øigarden, Linn Skåber og Reidar Sørensen - mens kulturminister Ellen Horn har rollen som statsminister i et invadert Norge.

- Du må ellers få med deg at Lars Horntvedt fra Jaga Jazzist har lagd helt fantastisk musikk til hørespillet. Det er musikk gjennom nesten hele stykket, og den fortjener virkelig å bli hørt.

Grøndahl har tidligere gitt ut romanene "Den sjette søvn" (1998) og "Poppel", og er i år også aktuell som redaktør for antologien "Medisin: Revolt".

Mer om "Niveanatt" finner du på denne lenken fra Upunkt. Forfattersider for Christopher Grøndahl kan du gå videre til her.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten