Alterhaug, Bjørn

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bjørn Alterhaug Foto: NTNU Info/Rune Petter Ness

Bjørn Alterhaug ble født i Mo i Rana 3. juni 1945. Han begynte å spille kontrabass som 13-åring. I 1968 begynte han sine musikkstudier ved Musikkvitenskapelig Institutt i Trondheim.

Bjørn Alterhaug har gjennom mange år vært en av Norges ledende bassister. Han har bl.a. mottatt Norsk Jazzforbunds Buddy statuett, og tre ganger har han fått Spelemannsprisen. I 1973 fikk han Musikkmann-prisen og i 1975 ble han tildelt Rana Kommunes kunstnerpris, samme år ble han valgt til årets jazzmusiker i Norge.

Fra 1970 har han ledet en rekke grupper som han også har komponert og arrangert for. I 1974 ble han tilsatt som timelærer ved Musikkvitenskapelig Institutt, Universitetet i Trondheim og er nå professor ved instituttet. Her har han arbeidet med forskning rundt improvisasjon.

Bjørn Alterhaug er en komponist med stadig bredere produksjon som spenner fra norske folkemusikkbearbeidelser, via storbandjazz til moderne kammermusikk. Hans verkliste teller over 120 verker i de ulike genre. Siden 1973 har han skrevet seks større bestillingsverk bl.a. til European Broadcasting Union's (EBU) storband som han også ledet i 1981. Som komponist har han siden 1975 komponert for både radio og TV. I 1989 var han festspillkomponist under Festspillene i Nord-Norge.

1989
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten