Eggen, Christian

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Christian Eggen (Foto: Tom Sandberg)

Christian Eggen startet sin karriere som pianist. Han debuterte 16 år gammel i 1973, og var i en årrekke blant våre fremste pianister før han begynte å dirigere. I 1988 ble han dirigent for ensemblet Cikada, og siden 1993 har han vært kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta. I dag er han en av Nordens mest profilerte dirigenter, med ny musikk som sitt hovedfelt. Han opptrer med verdens ledende orkestre og ensembler for samtidsmusikk, deriblant musikFabrik i Köln og Ensemble Intercontemporain i Paris, og her hjemme er han hyppig gjest i bl.a. Oslo-filharmonien og Kringkastingsorkestret. Listen over CD-innspillinger inkluderer navn som Royal Philharmonic Orchestra og Ensemble Intercontemporain.

Christian Eggen har samarbeidet nært med en rekke av vår tids største komponister; Cage, Xenakis, Dillon, Lachenmann, Lutoslawski, Kurtag, Barrett, Tan Dun, Saariaho og Lindberg.

Også som komponist har Christian Eggen et bredt spekter: På den ene side skrev han musikken til den folkekjære filmen om Ole Aleksander Filibom-bom-bom, og på den annen side sto han bak musikken til den avantgardistiske åpningen av Gardermoen Hovedflyplass i 1998. Hans produksjon omfatter teater- og filmmusikk, kammermusikk, orkestermusikk og elektroakustiske installasjoner.

Som TV-regissør vant han prisen for beste kortfilm under Kortfilmfestivalen i 1987. Han har også fått Spellemannprisen, Lindeman-prisen og Oslo Bys Kunstnerpris. Som årets Festspillmusiker i Bergen 1999 mottok han Musikkritikerprisen. I 2005 ble han tildelt Nordisk Råds Musikkpris sammen med Cikada.

I 2007 utnevnte Kong Harald ham til Kommandør av St. Olavs orden.


MIC 2007

-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
DYKTIG
Skrevet 29.07.2010 01:51 av Per Ingvald Meek

Voskte opp med Christian Eggen i Drobak pa Begynneslen av 60 tallet,viste allerede da at han kom til og bli god.
Husket han ovde masse , og at han alltid tok sine piano timer seriost, og fint od se dette etter sa mange ar.

Jeg har bodd i utlandet siden 1988 men har alltid fulgt med ,og synes han er meget dyktig.

Per Ingvald Meek

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten