Grøndahl, Agathe Backer

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Agathe Backer Grøndal - Ung

Agathe Backer Grøndahl var pianist og komponist. Hennes produksjon omfatter fortrinnsvis romanser og klaverstykker, og stort sett er det hennes romanser som er de betydeligste. Som romansekomponist er hun den av Griegs samtidige som har holdt seg best på repertoaret.

Agathe Backer Grøndahl ble født i Holmestrand 1/12 1847. Familien bodde i Holmestrand til 1857 og flyttet deretter til hovedstaden. Agathes musikalske anlegg viste seg allerede mens hun var barn, bl.a. begynte hun tidlig å komponere småstykker. Da hun kom til Christiania, fikk hun musikkundervisning først av Winther-Hjelm, så av Kjerulf. Seinere fikk hun også teoriundervisning av L.M. Lindeman. Etter Kjerulfs råd ble hun i 1865 sendt til Berlin for å studere ved Theodor Kullaks musikkakademi. I 1868 debuterte hun i Christiania, og etter nye studiereiser utenlands hvor hun bl.a. studerte med Hans von Bülow i Firenze og Franz Lizst i Weimar, kom hun hjem i 1871. Hun bosatte seg nå i hovedstaden, men var ofte ute på konsertreiser. I 1875 giftet hun seg med Olaus Andreas Grøndahl.

I en årrekke var Agathe Backer Grøndahl en sentral skikkelse i vårt musikkliv. Hun gav en lang rekke konserter og medvirket flittig ved kammermusikkaftener. Hun foretok også en rekke konsertreiser utenlands, både i de nordiske land, Tyskland og England. I de seinere år ble hun av helsemessige grunner tvunget til å oppgi sin konsertvirksomhet. Hun døde 4/6 1907. Som pianistinne var Agathe Backer Grøndahl utvilsomt en av de betydeligste vi har hatt. Kritikerne framhevet stadig hennes gjennom musikalske og renslige solospill og hennes evne til å innordne seg i ensemblet når hun spilte kammermusikk.

Agathe Backer Grøndahls opusliste omfatter 70 nummer. I alt har hun skrevet ca. 190 romanser og ca. 120 klaverstykker; dessuten har hun arrangert noe over 50 folketoner, dels for sang og klaver, dels for klaver alene. Av annen musikk har hun skrevet et par orkesterverker og noen få korsanger.

Utdrag fra Nils Grinde: Norsk Musikkhistorie.
Oslo : Musikk-Husets Forlag, cop. 1993.
Gjengitt med tillatelse fra Musikk-Husets Forlag.
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten