Halvorsen, Johan

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Johan Halvorsen

Johan Halvorsen hadde en sentral stilling i norsk musikkliv i de første 2-3 tiår av det 20. Århundre. Som kapellmester ved Nationaltheatrets orkester gjorde han en stor innsats ved å oppføre en rekke operaer, deriblant flere uroppførelser av norske verker. Med det ganske godt besatte orkester (ca. 45 musikere) gav han også en rekke symfonikonserter, og fram til 1919, da Nationaltheatrets orkester ble sterkt redusert, var han en av støttene i hovedstadens musikkliv.

Johan Halvorsen er født 15/3 1864 i Drammen. I 9-årsalderen begynte han å spille fiolin, og hans musikalske begavelse viste seg snart. Chr. Jehnigen, som var dirigent for "Borgervæbningens musikkorps" i byen, ble oppmerksom på Halvorsen og fikk ham med i korpset som piccolo-fløytist. Av Jehnigen fikk han også undervisning i fiolinspill. Halvorsen ville imidlertid til hovedstaden for å lære mer. I 1881 ble han av Paolo Sperati ansatt som elev ved annen brigades musikorps og spilte samtidig i Møllergaten teaters orkester. I 1883 reiste han til Stockholm for å få en fagmessig musikerutdannelse. Han fikk friplass ved Musikaliske Akademien og studerte bl.a. fiolin med Johan Lindberg og harmonilære med Conrad Nordqvist. I studietida var han også konsertmester i Kungliga Dramatiska Teaterns orkester. I 1885 ble han konsertmester i Harmonien i Bergen, men allerede året etter reiste han til Leipzig, hvor han studerte fiolin med Adolf Brodsky og samtidig var konsertmester i konservatorieorkesteret.

Halvorsen forlot Leipzig i 1887, og så fulgte noen urolige reiseår. Han var bl.a. et år i Aberdeen før han i 1890 for tre år slo seg ned i Helsingfors, hvor han var lærer ved musikkonservatoriet og opptrådte flittig som solist. I denne tida var han flere ganger i St. Petersburg, hvor han opptrådte som solist og fikk fiolinundervisning av Leopold Auer.
I 1893 ble han kapellmester ved Den Nationale Scene i Bergen og dirigent for Harmoniens orkester. Dermed var Halvorsen kommet i den virksomhet som skulle bli hans for resten av livet: teaterkapellmester, dirigent og komponist. Allerede her viste han sine evner som komponist med scenemusikken til det indiske drama "Vasantena" og den populære "Bojarernes indtogsmarsch", som raskt ble en internasjonal suksess.

Etter at han i 1899 overtok stillingen som kapellmester ved Nationaltheatret, fortsatte han som en flittig komponist av scenemusikk. I alt har han visstnok satt musikk til ca. 30 skuespill. En del av denne musikken har Halvorsen samlet i suiter til konsertbruk. Det gjelder bl.a. "Suite ancienne" (fra Holberg's Barselstuen) "Fossegrimen", "Norske Eventyrbilleder" , "Tordenskjold" og "Vasantena".

Hans meste kjente komposisjon er som nevnt "Bojarernes indtogsmarsch", men også andre er blitt meget populære. Det kan være nok å nevnte "Passacaglia" over et tema av Händel for fiolin og bratsj, "Veslemøys sang" for fiolin og orkester, og "Bergensiana", variasjoner over melodien "Jeg tok min nystemte citar i hende" for orkester.

Halvorsens symfoniske produksjon ble til i den seinere del av hans liv. Hans første store instrumentalverk var en fiolinkonsert, som ble urfremført i 1909, men seinere brent. Derimot er hans tre symfonier i behold, urfremført i henholdsvis 1923, 1924 og 1929. Også de to norske rapsodiene skriver seg fra omtrent samme tid, henholdsvis 1921 og 1922.

Johan Halvorsen døde 4/12 1935.

Utdrag fra Nils Grinde: Norsk Musikkhistorie.
Oslo : Musikk-Husets Forlag, cop. 1993.
Gjengitt med tillatelse fra Musikk-Husets Forlag.
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
HEI
Skrevet 27.01.2009 11:22 av per

Hei, jeg og Ida skiriver foredrag om Johan Halvorsen og denne siden hjalp oss veldig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten