BIT20 Ensemble åpner biblioteket i Alexandria

Den egyptiske regjeringen har invitert BIT20 Ensemble til å spille på den offisielle åpningen av det nye biblioteket i Alexandria 23 april. Musikken er komponert av Håkon Berge spesielt for denne anledningen, og innbefatter store gjestemusikere som Jan Garbarek og Palle Mikkelborg.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

BIT 20 Ensemble

- Vi har på en måte erobret Europa allerede, og har opparbeidet en base i Paris. Vi gjør snart en opera i London, skal tilbake til London for en konsert i desember og får flere invitasjoner fra Wien og Berlin. Nå er det kanskje på tide å komme seg ut av Europa, fortalte Stein Olav Henrichsen, kunstnerisk leder i BIT20 Ensemble, til Ballade i fjor sommer.

Det kan man vel trygt si at det Bergensbaserte samtidsorkesteret har klart til fulle, når de om en drøy uke skal spille en svært så sentral rolle ved åpningen av Biblioteket i Alexandria. Åpningen skal markeres med et storstilt arrangement som inkluderer egyptisk folkemusikk, samt en rekke internasjonale innslag. Bibliotekbygget er tegnet av det norske arkitektbyrået Snøhetta, og også åpningsarrangementet er preget av norske innslag, i regi av Bentein Baardson, som også sto bak den mye roste åpningen av OL på Lillehammer. BIT20 Ensembles rolle er å være orkester og det bindende element mellom innslagene. Musikken er komponert av Håkon Berge, spesielt for denne anledningen. Blant andre medvirkende er Jan Garbarek og Palle Mikkelborg.

Statsoverhoder fra hele verden er invitert til åpningen. Foruten Egypts president Hosny Mubarak og kone, kommer blant andre dronning Sonja og dronning Silvia av Sverige.

BIT20 Ensemble ble opprettet i Bergen i 1989 med det formål å fremme utøvelsen av norsk og internasjonal kunstmusikk fra det 20. århundre. Ensemblets kunstneriske profil består i å presentere dagens norske og internasjonale kunstnere og deres kunstverk i et vidt perspektiv, hvor kvalitet i prinsippet er eneste kriterium.

Det gamle biblioteket i Alexandria hadde som mål å innholde en kopi av alle bøkene i verden, og skal på det meste ha inneholdt over 500 000 bøker. Da det brant i år 48 f.Kr. var det verdens største konsentrasjon av kunnskap. Det nye biblioteket har som mål å bli det samme, et internasjonalt senter for kunnskap og læring og skal innen år 2020 inneholde 8 millioner bøker.

Det er ikke første gang BIT20 Ensemble spiller ved store, internasjonale arrangement. Kunstnerisk leder Stein Henrichsen har siden starten hatt som mål at ensemblet skal være profilert på den internasjonale arena. BIT20 Ensemble har presentert en rekke norske kunstnere ved de mest profilerte arenaer for samtidskunst, og presenterte i 2001 femten konserter/forestillinger utenfor Norge.

Å delta på åpningen av et så ambisiøst prosjekt er uten tvil stor Norgesreklame, og er en av de store begivenheter i ensemblets historie. Mer om åpningen av Biblioteket i Alexandria kan du lese på disse sidene fra Unesco.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten