Sunde, Helge Havsgård

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Helge Sunde gap (Foto: Christine Gullhav)

Helge Sunde ble født 9.6.1965 (Carl Nielsens 100-årsdag) og har i mange år figurert som en særdeles allsidig komponist og musiker.

De siste årenene har han konsentrert sin energi rundt “EnsembleDenada” som han har skrevet et 20-talls stykker for. Disse er utgitt på “Denada” (ACT 2006) og “FindingNymo” (ACT 2009).

Mye av hans orkester og kammermusikk finnes på utgivelsen “Rotations” (Aurora 2006), innspilt av bl.a. Kringkastingsorkesteret, Ensemble Ernst og Saxofon Concentus. Han har også skrevet musikk for TV-serier og dokumentarfilmer, og vant i 1993 NOPAs pris ”Årets verk” (nå Edvardprisen) sammen med ”Bel Canto”.

Sunde har diplomeksamen i komposisjon fra Norges Musikkhøgskole der han studerte med Olav Anton Thommessen, Bjørn Kruse, Lasse Thoresen og Alfred Janson. Han avsluttet studiet i 1995 med å gi ut CD-platen ”AbsolutePlingPlong” sammen med 7 medstudenter.

Han har jobbet som arrangør for en lang rekke norske og internasjonale artister i møte med symfoniorkestre i inn og utland. Særlig prosjektene med Farmers Market vs Kork og Javid Asfari Rad og Real Group med samme orkester er verd å merke seg blant de over 100 titlene bare med Kringkastingsorkesteret.

Han produserte og ”lyddesignet” den omdiskuterte CD-utgivelsen ”Remembrance” (Simax 2000) der rockesanger Øivind Elgenes (Elg) og Grete Helle Rasmussen spilte inn sanger av Schubert, Alban Berg mfl,
som oppnådde alle terningens øyne fra 1 til 6 hos et høyst forvirret og dels fornærmet kritikerkorps.

Sunde har vært orkesterleder for diverse storband, (Sandvika Storband, Prime Time Orchestra. mfl.) og er musikalsk leder for Bærum Musikk og Danseteater (BærMuDa). Han har også hatt ansvaret for musikken til Idols storbandkvelder. Han har også dirigert flere orkesterprosjekt bl.a. “Django Symphonique” med Kristiansand Symfoniorkester både på innspilling og sist i “Cirque d´Hiver” i Paris.

Som musiker er han mye brukt som jazztrombonist og solist med ensembler/storband som Listening Ensemble, EnsembleDenada, LaDescarga, Sharp Nine, Ophelia Orchestra, mfl. Han har også vært inne på britiske hitlister med Motorpsycho (Walking with J) og turnérer med Mory Kanté Electric Band.

Sammen med medstudenter på Musikkhøgskolen startet han bandet Oslo Groove Company, som vant Spellemannsprisen i 1990. I 1992 representerte han Norge i EBU-storbandet i München som trombonist og komponist.

Sunde har jobbet både fast og frilans i Kringkastingsorkesteret, Forsvarets Stabsmusikkorps og Det Norske Teateret.

Sunde er også kjent som multi-instrumentalist og trakterer de fleste messinginstrumenter, litt treblås, piano og synthesizere. Sunde har turnert i Rikskonsertregi sammen med Arve Henriksen, Stian Carstensen, Hans Kristian Kjos Sørensen og Finn Guttormsen med en forrykende Spike Jones-inspirert forestilling.

I undervisnings-sammenheng har Helge Sunde tidligere vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole som lærer i jazz; trombone, komposisjon og arrangering, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Agder (konservatoriet) og som gjesteforeleser på jazzlinja i Trondheim. I tillegg har han gjort en rekke pedagogiske prosjekter innen områder som komponering og improvisasjon for barn og unge, på vidergående skoler, barneskoler, bl.a. under Ultima i 1995 og 96, i Sandvika Teater og på festivalen Magma 2002 Berlin. For tiden har han ingen engasjementer innen undervisning men nyter livet som det han kaller “selvstendig dagdrivende” komponist og turnérende musiker og ensembleleder.

Av nyere prosjekter kan nevnes:

  • 2007: “Alvilde” til Hamsundagene/Nordland musikkfestuke. MinEnsemblet med kor og solister.
  • 2008: “Farven” til Valenfestivalen med Arve Henriksen og Harald Hårfagre Kammerorkester og Skeisvang Skolekor. En krysning av Henriksen, Sunde og Valen.
  • 2009: “AbsolutePingPong” til BrassWindFestivalen2009, Forsvarets Musikkorps Vestlandet med slagverksolister (Woodblockfestivalen…).

Ny plate; Ensemble Denada “Finding Nymo” (ACT)

MIC 2009

-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten