Hjellemo, Ole

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ole Hjellemo (1873-1938). Norsk komponist. Virket i en årrekke ved Muskkonservatoriet i Oslo som lærer i fiolin, harmonilære og komposisjon. Om hans innsats som skapende tonekunstner vitner bl.a. 5 symfonier, flere mindre symfoniske verk og rapsodier, en prisbelønnet kvartett, en fiolinkonsert samt flere korverk.

Som musikkløytnant i den norske hær gjorde han seg fortjent ved sine transkripsjoner av klassiske komposisjoner for militærmusikk; liksom han også har komponert atskillig for militærorkester. Ole Hjellemo næret en varm kjærlighet for den norske instrumentale folkemusikken. Særlig gjennom harmoniseringen kommer hans begavelse til uttrykk. Ellers preges særlig hans større verker av omfattende teoretisk viten og krever ofte mye av eksekutørene både i teknisk og formell henseende.

Etter en festkonsert ved komponistens 60-årsdag skrev kritikerne at hans musikk ”bar den sikre teoretikers stempel og at instrumentasjonen viste den kyndige hånd”. Den måte han har bearbeidet folkemusikken på er original og enestående i norsk musikk og vil få hans navn til å leve videre.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten