Internasjonal munnharpefestival i Rauland

I tiden 11. - 14. september arrangeres en helt spesiell festival i Rauland: den 4. internasjonale kongress og festival for munnharpa. Festivalen åpner spenstig nok med et helt nytt bestillingsverk av Arne Nordheim: "Partita for fire munnharper og elektronikk".

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Arne Nordheim

I tiden 11. - 14. september arrangeres en helt spesiell festival i Rauland: den 4. internasjonale kongress og festival for munnharpa. Stedet er Raulandsakademiet, som vil være i fokus for resten av munnharpeverden i fire dager, fylt til randen med et tettpakket program, bestående av seminarer, konserter, utstillinger og markeder. Og som en ekstra godbit, vil festivalen åpne med et bestillingsverk av Arne Nordheim: "Partita for fire munnharper og elektronikk".

Dette er en ambulerende festival, som hvert 3. år arrangeres av de nasjonale munnharpeorganisasjonene i land som har en solid tradisjon for dette instrumentet. Tidligere festivaler har vært avholdt i USA, Yakutia (Sibir) og i Østerrike. Nå er det Norges tur, og det er Norsk Munnharpeforum og Høgskolen i Telemark, Folkekulturstudia i Rauland som samarbeider om dette arrangementet. Arrangørene venter grupper av musikere og dansere fra en lang rekke land og kulturer til festivalen. Yakutia kommer med to grupper: En stor gruppe med musikere, sangere og dansere, som i sine rikt dekorerte kostymer vil utføre sjamanistiske ritualer, bl.a. en ildseremoni. Så en barnegruppe med munnharpespillende jenter og gutter, som også vil presentere sine egne danser. Barna fra Yakutia vil i forbindelse med festivalen også besøke flere skoler i Rauland.

Videre får festivalen besøk av to grupper fra Nord-Japan. De er ainuer, fra minoritetsgrupper på øya Hokkaido. De vil også utføre flere rituelle danser: Bjørnedansen, Tranenes dans m.m. Fra Kirgisistan i Sentral-Asia, kommer det to folkemusikkgrupper. Den ene av disse er invitert til Norge av Etnografisk Museum i Oslo, som i slutten av september skal ha en bred presentasjon av kirgisisk kultur. Her er de invitert til å delta, sammen med landets fremste forfatter, Jengis Aitmatov. Det kommer også gjester fra Ufa i Bashkortostan, byen som ennå er i sjokk etter flykatastrofen over Sveits i sommer. Her bor en av Russlands store munnharpevirtuoser, Robert Zagretdinov. Han har med seg musikere som også trakterer flere andre eksotiske instrumenter. Og ikke å forglemme: Fire musikere og sangere fra Tuva, som i tillegg til munnharpe, også vil presentere den spesielle overtonesangen som Tuva er så kjent for. I Norge har vi ved flere tidligere anledninger hatt besøk av overtonesangere, blant annet på den internasjonale festivalen i Førde.

I tillegg til disse gruppene, kommer en lang rekke artister, som alle er mestere på sine svært forskjellige munnharper. Mer moderne og eksperimentell musikk blir også å høre under den store heldagskonserten på lørdag. Her vil vi få oppleve munnharper i samspill med bl. a. didgeridoo, sang, og forskjellige blåse- og strengeinstrumenter. Det hele tatt i betraktning, besøkende på festivalen vil få servert en uhyre spennende blanding av underholdning - godt krydret med eksotiske innslag som vi ytterst sjelden får oppleve i Norge, heter det avslutningsvis i pressemeldingen Ballade har mottatt.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om begivenheter

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten