1967-1977: "Med rutåt skjort og pågangsmot og mytji tjo og hei"

Bår Stenvik og Stian Wallum fortsetter her sin store artikkelserie om Trondheim, i anledning by:larm i februar. Les om overgangen til Den Nye Tid for snart førti år siden, og se hva Tore Johansen i Difference, senere Travellin' Strawberries, har å fortelle om denne epoken, som eter hvert også fødte band som Knutsen & Ludvigsen, Isenkram og Naboens Rockeband.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Difference 1

Av Bår Stenvik og Stian Wallum

Året er 1967: Unge folk i USA lar håret gro, knytter på seg et pannebånd og haiker til San Francisco, på jakt etter husrom i Ashbury-Heights. The Beatles gir ut "Sgt. Pepper", Frank Zappas Studio Z spruter ut samfunnskritisk psykedelia, Jimi Hendrix spiller på Monterey og slipper "Are you Experienced".

- Vi covra Hey Joe før noen her i byen visste hvem Hendrix var, opplyser Tore Johansen stolt. Den gangen var han vokalist i Difference. De ga ut singelen "Tree of love" i 1967, og ble hyllet som noe helt nytt.

- De kunne lage låter som var mer enn kopier av gitarblues, forklarer musikkentusiast og journalist Bertil Lien. - Og de kunne synge, ikke bare skrike. Ingen andre i Norge var i stand til å arrangere låter eller synge flerstemt sånn som dem.

Difference kom ut med flere singler, og i 1967 ble de trønderske mestre i rock, noe som resulterte i en opptreden i "Pop-corn" på NRK TV. Men selv om de ble dyrket som helter, gikk det ikke så bra økonomisk, og det hele endte etter sigende med at kreditorene kom og tok utstyret deres mens de spilte i Nidarøhallen 17. mai 1968.

- Vi kunne nok ha levd av å drive med musikk den gang, hvis vi hadde visst alt det vi vet nå om markedsføring, sier Tore Johansen. - Da hadde vi mer den oppfatningen at når vi hadde gitt ut plate, var vi stjerner allerede. Da kunne vi liksom bare sette oss ned og vente på å bli verdensberømte.

Tre av guttene i Difference skulle imidlertid senere gjøre det stort som Travelin' Strawberries, og Difference gjenoppsto også i 1973 og holdt det denne gangen gående helt til 1977 og ga ut tre plater: Difference (74), Different Ways (75) og Jubileum (67-77).

Det var mye nytt som skjedde tidlig på 70-tallet. Det ble stadig flere undersjangre innen rock og pop, og mange av de gamle rockebandene fortonte seg ikke like rocka lenger.

- Skolefestene var en viktig arena som avtok på slutten av 60-tallet, og da også Popclubben ble lagt ned, forsvant rockescenen mer eller mindre, forklarer Bertil Lien. - Derfor ser vi at de samme bandene noen år senere står og spiller til dans på Klætt.

Samtidig dukket den politiske viserocken opp, med band som Isenkram (m/ bl.a. Rita Westvik og Sæmund Fiskvik) og de mer barnevennlige Knutsen og Ludvigsen, som platedebuterte i 1970, og mange år senere ble hyllet på albumet "Ellediller og Krokofanter", av alt fra Racer og Israelvis til Motorpsycho. Naboens Rockeband var aktive fra 1972 og kom ut med LPen Skarp Swing i '75.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om populærmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten