Trondheim er i huset

Paralellt med by:Larm går hip hop-festivalen 2XH av stabelen i Trondheim. I den sammenheng har Bår Stenvik og Stian Wallum skrevet historien om hvordan hip hopen kom til byen: Dette er historien om tagging, breakdance, Bula, Ordførern, Kloakksystemet og mye annet. At mye har forandret seg siden 1984, er det ingen tvil om.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Av Bår Stenvik og Stian Wallum:

- Da den første hip hop-bølgen kom til Trondheim i 1984, var det breakdance og grafitti som slo stort an. Halvsju viste reportasjer fra New Yorks gater og "Beat Street" gikk på kino; og dette forplantet seg til Trondheims drabantbyer. Hip hop'ens fire elementer har distribuert seg ujevnt utover byens historie, og hverken DJ'ingen eller rappen var altså den sterkeste grenen på åttitallet.
I 1993 dukket det opp bokstaver på murveggene rundt omkring i drabantbyen Heimdal. Fenomenet het "tagging", og var til da lite utbredt i Trondheim. Bokstavkombinasjonen "MBK" gjorde seg særlig bemerket. Dette var en tid da hip hop-kulturen for alvor var på inntog, og sentrale medlemmer i MBK skulle etter hvert bli kjente i Trondheims rap-scene.

Det var på ungdomsklubbene rundt omkring at de purunge hip hop'erne dyrket sine interesser og knyttet forbindelser. Her og på fester hørte de på musikk og freestylet. Og Alien Breed ble dannet av Ordførern og BladeOne. I årene som kom var det stor aktivitet på gutterommet. Det samme gjaldt guttene i Groovy Donuts: Tefuz og Børek, senere kjent som GODS (Gode ord dør sist).

Samtidig skjedde det ting på flere fronter: Torstein Holen kom hjem fra et opphold i Frankrike og begynte å engasjere seg i miljøet under pseudonymet Core le1:

- I 1997 arrangerte vi det første jamet i byen på Bula, fritidsklubben på Risvollan; og det kom 400 stykker! Hip hop er og blir en drabantbykultur, også her i byen.

Parallelt med dette begynte også Lasse Holden og Kenneth Ervik med produksjoner under navnet Blow Up productions:

- Vi begynte mest fordi vi ville spille sjøl, sier Lasse. - Og når ingen andre gjorde noe måtte vi jo gjøre det sjøl. I november '96 arrangerte vi det første jamet i byen på Alex musikkcafé, der var blant andre DJ Andy med.

Kapabel (som på det tidspunktet var blitt med i Alien Breed) var også til stede:

- Men vi var jo bare 16 år, og der var det jo spritservering. Vi lurte oss inn og greide å holde oss lavt i en times tid før vi røyk ut igjen.

Det neste arrangementet fra Blow Up var "Millenium Jam" som ble avholdt i anledning byens tusenårsjubileum, med blant andre Genuine (med bl.a. Bad Spit), Ressurection og DJ Ken. Dette var også den første eksponeringen for Alien Breed, som allerede da rappet halvparten av sine låter på klingende trøndersk.

- Det var vel i overgangen 98-99 at vi slutta helt å rappe på engelsk. Vi syntes ikke det var noe gøy lenger, for vi hadde blitt såpass mye flinkere til å skrive tekster og stilte mer krav til oss sjøl. Da virket det litt meningsløst å bruke mange år på å studere engelsk for å bli flinke nok når vi allerede kunne et språk.

Gods slo også over til norsk i samme periode, og senere har også Kloakksystemet kommet til. I åra framover tok det seg dessuten opp med jams, og mange var også aktive breakere, som teamene Fit for fight og D-force Jedi breakers, dyktige DJ'er som Bjørn V og Don Tomasso bør også nevnes. Torstein Holen m.fl. startet opp Konsept i '98 og arrangerte Hip hop-festivalen "Bring the Noise" på Samfundet, med Public Enemy som headlinere. Nest år fikk vi den første 2XH-festivalen i 1999, med 1500-2000 publikummere.

- Nå har vi gått fra å arrangere på fritidsklubber til å arrangere på steder med 20-årsgrense, kommenterer Torstein Holen. - Og Hip hop-DJ'ene spiller mye ute på byen; du kan si miljøet er blitt mer voksent.

Selv har han også startet opp en hip hop-platebutikk, Fatback, og står bak konsepter som Showdown og Soul train. Utgivelsene har også piplet fram etterhvert: Fremmed rases 12" Horisontal fortellerkunst på Innercore, etterfulgt av ferske Fem flate øre på Norwave. Kapabel kom ut med sin egentitulerte EP i mellomtiden, og Gods har gitt ut Bovak på Torstein Holens selskap Gaffa. Derfra kom også Don Tomassos mixtape The Godfader. Blow Up på sin side har også gitt ut flere mixtapes, hvorav kan nevnes Fat Shit vol. 1 og vol. 2. Bad Spit kom med Sure oppstøt på samme selskap.

Det alle venter på nå er vel at den første langspilleren skal komme trillende; etter sigende fra Fremmed Rase i løpet av inneværende år.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om begivenheter

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten