Thorsen, Marianne

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Marianne Thorsen

Marianne Thorsen er født i 1972 i Trondheim. Hun har vært solist med Symphonisches Orchester Berlin, Slovak Chamber Orchestra, Philharmonia Orchestra og Helios Sinfonia (London). Noen høydepunkter i de siste og fremtidige sesonger er solistengasjementer med Bergen Filharmoniske Orkester under Ion Marin og Ivor Bolton, BBC Symphony Orchestra , under Paul Watkins, Kringkastningsorkestret (Eurovisjonskonsert), Trondheim SO under Georg Mark. Walter Weller og Gregor Bühl, Oslofilharmonien under Ari Rasilainen og Eivind Aadland, Baden-Badener Philharmonie under Golo Berg, Vogtland Philharmonie under Stefan Fraas, Philharmon. Orchester Südwestfalen under Ernst van Tiel, Orchestre de la Suisse Romande under Louis Langree og Orchestre Poitou-Charentes, med konserter som Beethoven, Berg, Saint-Saëns nr 3, Glasunow, Lasse Thoresen og Johan Kvandal. Høydepunkter i inneværende og kommende sesong er konserter med Stavanger SO, Kringkastingsorkestret, Tromsø SO, Trondheim SO og Oslofilharmonien, med bl.a. urfremførelse av Ketil Hvoslefs fiolinkonsert, som er skrevet til henne i oppdrag fra Trondheim SO. Hun begeistrer publikum med sitt spill og musikkritikere skriver om et glansfult nordlys, bravurprestasjon, tversgjennom glansfult soloparti, Ung fiolinist viser brillians og virtuositet, og Publikummet feiret en oppgående stjerne.

Hun begynte å spille fiolin og piano i fireårsalderen ved Trondheim Kommunale Musikkskole, med Bjarne Fiskum som hovedlærer og fortsatte sine studier med Felicity Lipman og med den ungarske fiolinisten György Pauk ved The Purcell School og Royal Academy of Music i London (1987-1994). I 1994 tok hun diplomeksamen ved RAM og ble tildelt fiolinprisen samt DipRAM, akademiets høyeste eksamensgrad, for sin avsluttende konsert. Hun vant 1. pris ved "Concours International de Violon de Sion-Valais" i 2003, og ble tildelt “Carl F. Flesch Outstanding Merit Prize” i Carl Flesch International Violin Competition 1992 i London. Denne utmerkelsen føyer seg inn i en rekke førstepriser i konkurranser som: Sparre Olsen konkurransen 1984, Ungdommens Strykermesterskap 1986, samt Emily English Award 1995 i tillegg til at hun ble kåret av Rikskonsertene til Årets Unge Solist 1998. Hun holdt sin debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo i 1998 og var på en omfattende Norgesturné i Rikskonsertenes regi med pianisten Håvard Gimse samme året.

Marianne Thorsen er medlem av Leopold String Trio som har i løpet av de siste årene etablert seg som et av Europas ledende kammermusikk ensembler. De har holdt flere konserter i Wigmore Hall og gjort en rekke opptak for BBC. De har turnert bl.a. i Sveits, Spania, Sør-Amerika, USA, Canada, Belgia, New Zealand, Australia, Norge og England. De ble valgt av ECHO til å delta i Rising Stars-programmet i sesongen 2001-02 med konserter i bl.a. Carnegie Hall New York, Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Köln, Wigmore Hall, London, foruten for konserthusene i Paris, Brussel, Athen og Stockholm. I 1998 kom de med en innspilling av Beethovens samtlige verker for stryketrio på plateselskapet Hyperion, som ble rangert blant de beste innspillinger av disse verkene, og ble nominert med høyeste poengsum til den prestisjefylte “Gramophone Award”. Trioens nye innspilling inneholder Mozart's Divertimento K563 på Hyperion.

I 2000 ble hun utnevnt til ledende fiolinist i Nash Ensemble of London. Dette ensemblet har bygd opp et renommé som et av Storbrittanias mest kjente kammergrupper med fast serie i Wigmore Hall, og har oppnådd en lignende anseelse over hele verden. Marianne er i dag ansatt som professor ved Royal Academy of Music i London. Hun spiller på en Pressenda bygget i Turin i 1841.

Diskografi
Sonater for fiolin og piano – med Jørgen Larsen | Simax 1989, Sonater for fiolin og piano - med Håvard Gimse | Simax 2000
Johan Svendsen: Romanse for fiolin and orkester- Stavanger Symfoniorkester, dir. G.Llewellyn | Chatsworth
Terje Bjørklund: Music for Strings, Fiolinkonsert Arctos og Per la Strada for solo fiolin | Victoria
Antonio Vivaldi: De Fire Årstider - TrondheimSolistene | Norske Gram
Johan Daniel Berlin: Konsert for Fiolin og Strykeorkester -TrondheimSolistene | Vanguard/Arcade
Ludwig van Beethoven: Complete Works for String Trio - Leopold String Trio | HyperionW.
A. Mozart

BLH Management
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten