Innovatøren Knut Wiggen

På 1960- og 70-tallet var Sveriges hovedstad et sentralt knutepunkt for ny og radikal kunst og musikk i Europa. I hovedsak skyldtes dette kunststiftelsen Fylkingen, Sveriges Radio og elektronmusikkstudioet EMS som på denne tiden var teknisk ledende internasjonalt. Sveriges fremskutte plass på denne tiden, også i Norden, har kulturpolitiske årsaker. Fylkingens og EMS’ unike stilling i dette var imidlertid én manns fortjeneste: Knut Wiggen, født i 1927 i Buvika ved Trondheim.Onsdag 8. oktober klokken 17.30 er det konsert og CD-slipp på Parkteateret Scene som del av årets Ultimafestival.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

EMS i Stockholm, 1968

Av Tilman Hartenstein

Wiggen hadde studert piano bl.a. i Darmstadt, da han slo seg ned i Stockholm i 1955. I 1959 ble han ordfører i Fylkingen – en stiftelse til fremme for kammermusikk grunnlagt i 1933, som hadde utviklet seg til en spydspiss innen moderne instrumentalmusikk under komponistene Karl Birger Blomdahl og Gunnar Bucht.

Wiggen kjente til både Darmstadt-skolen og Pierre Schaeffers musique concréte, og begynte å arbeide for et nytt forhold mellom kunst, musikk og teknologi, blant annet i samarbeid med Moderna Museet. Et resultat ble den legendariske konferansen Art and Technology i 1967. Wiggen fikk stor innflytelse i Stockholms musikkliv, og grunnla Fylkingens internasjonale renommé. Han forble formann helt til 1969.

Allerede i 1960 innrettet Wiggen Sveriges første lille elektroakustiske musikkstudio ved Arbetarnas Bildningsförbund i Stockholm. Her ble senere 'tekst-ljud-komponister' som Lars Gunnar Bodin og Bengt Emil Johnson undervist av bl.a. Gottfried Michael Koenig.

I 1962 startet Wiggen arbeidet med å bygge opp et stort elektronmusikkstudio (EMS) som skulle bli verdens første med et datastyrt klangsystem av bl.a. 24 digitale tonegeneratorer – på denne tiden egentlig en teknisk umulighet. I 1964 overtok Sveriges Radio utviklingen av EMS under ledelse av Wiggen og to geniale ingeniører: Per Olov Strømberg og Tage Westlund. Studioet ble tatt delvis i bruk allerede i 1967 og ledet av Wiggen frem til 1975.

Sammen med amerikaneren David Fahrland utviklet Wiggen også et eget dataspråk for komposisjon av elektronisk musikk: MUSICBOX. Det ble aldri anvendt i EMS av andre enn Wiggen selv – det var for langt forut for sin tid. Først 20 år senere kom noe lignende – IRCAMs dataprogram MAX, som i dag brukes mye blant komponister.

Det finnes bare fem bevarte originalkomposisjoner av Knut Wiggen, laget ved hjelp av MUSICBOX i årene 1972-75. De presenteres for første gang samlet på Ultima 2003, i originalt klangformat ved hjelp av Stig Carlsson-høyttalere.

Knut Wiggen vil selv være tilstede under konserten på Parkteateret, og programmet er som følger: "Sommarmorgon" (1972), "Etyd" (1972), "Resa" (1972), "Tornado" (1974) og
"EMS för sig själv" (1975).

Knut Wiggen vil også være temaet for et todelt radioprogramm på P2, "Den elektroniske musikkens skjulte gestus". Del 1 sendes lørdag 4. oktober klokken 22.30, mens del 2 kan høres på lørdag 11. oktober kl. 22.30, P2.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten