Bergby, Ingar

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ingar Bergby er for tiden musikksjef for Musikteatern i Värmland (Karlstad) og for orkesteret til Värmlandsoperan. I tillegg er han sjefsdirigent for Opera Vest, første gjestedirigent for BIT 20 ensemblet, og fast gjestedirigent med ansvar for nordisk repertoare i Bergen Filharmoniske Orkester.

Ingar Bergby ble født i 1964. Han studerte klarinett med Prof. Richard Kjelstrup ved Norges musikkhøgskole og senere dirigering med Prof. Karsten Andersen, og med Jorma Panula i Helsingfors. Han har mottatt stipendier fra den norske stat i tillegg til en rekke priser.

Hans karriære som dirigent begynte med at han ble sjefsdirigent for BIT 20 ensemblet i 1991, og for Opera Vest to år senere. DIsse samtidsmusikkensemblene nyter høy internasjonal anseelse og blir regelmessig invitert til viktige musikkfestivaler og konserter i Europa, bl.a. Agora Festival ved IRCAM i Paris, Barbican Center, Alternative Lyrique Festival Paris, Musikfest Bremen, Musica Festival Strasbourg, Ultima i Oslo, Festspillene i Bergen, Autunnale og Music Factory i Bergen, overalt med oppsiktsvekkende gode kritikker. Med disse ensemblene har Bergby også gjort en rekke CD-innspillinger og urfremførelser. De har turnert i alle nordisk land, England, Tyskland og Frankrike. Opera Vest har i mange år hatt et nært samarbeide med Music Theatre Wales.

Siden 1994 har Ingar Bergby regelmessig dirigert de ledende orkestre i Norge og Sverige; de filharmoniske orkestrene i Oslo og Bergen, Trondheim Symfoniorkester, Kringkastingsorkestret, Den Norske Opera, samt symfoniorkestrene i Gøteborg og Helsingborg. Mange av disse konsertene er blitt sendt på radio og TV.

Siden 1999, da Ingar Bergby ble utnevnt til sjefsdirigent Värmlandsoperan, har hans repertoare blitt utvidet med klassisk og romantisk opera. Hans fremførelser av "Fidelio", "Tosca", "Maskeballet", samt hans tolkninger av alle Beethovens og Brahms' symfonier, har oppnådd fremragende mottakelse.

Engasjementene i sesongern 2003/04 omfatter bl.a. "Nabucco" og verdenspremiere på en ny svensk opera på Värmlandsoperan, i tillegg til konserter med Värmlandsoperans orkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Den Norske Operas Orkester og Göteborgs Symfoniker.

Konzertdirektion Martin Müller 2003
-
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten