P3-sjefen svarer kritikerne

P3-sjef Marius Lillelien svarer her på kritikken som er blitt rettet mot kanalen denne uka. Samtidig sier han seg enig i Harald Are Lunds synspunkter på kanalen, og forteller at P3-ledelsen er klar over at den nye kringkastermodellen innebærer en fare for tvangstrøyetenkning. – Vi satser nå på å bli flinkere til å stimulere programideer og konsepter nedenfra, sier han. − Jeg har jo jobbet i plateselskap selv, og vet hvor viktig det er å bli spilt på P3.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Marius Lillelien, Petre (foto: NRK)

Av Øyvind Holen

Å kritisere P3 er i ferd med å bli en aldri så liten folkesport i Medie-Norge og Musikk-Norge, og i Morgenbladet i dag gikk flere ledende plateselskapsfolk ut og kritiserte kanalen for å svikte norsk musikk og bryte med allmennkringkastingens prinsipper. Vanligvis er det musikksjef Håkon Moslet som svarer på det meste av kritikken, som jo også for det meste dreier rundt kanalens musikkvalg, men i dette intervjuet svarer kanalsjef Marius Lillelien.

− Sammenligningen mellom balansetenkningen i Dagbladet og P3 er en god parallell, og jeg er faktisk glad for engasjementet rundt P3. Vi kan være glad for at publikum ser på NRK som en del av en felleseiendom, men vi kan ikke ha fire millioner redaktører. Folk glemmer ofte at Norge har to andre riksdekkende radiokanaler med konsesjon i tillegg til NRK, som også har et ansvar i forhold til konsesjonen og sine lyttere, sier Marius Lillelien.


- Vil ikke ha dette hengende på meg

Når det gjelder kritikken i Morgenbladet, mener Lillelien den i hovedsak representerer sterke næringsinteresser. Han forstår frustrasjonen, men minner om at det ikke er noen menneskerett å bli spilt på P3 – selv om NRK er en allmennkringkaster.

− Jeg har jo jobbet i plateselskap selv, og vet hvor viktig det er å bli spilt på P3.

Lillelien har derimot mer på hjertet når det kommer til ytringene fra DJ Sunshine, Marit Karlsen og P3s egen Harald Are Lund.

− Det er par ting jeg har behov for å kommentere. Marit Karlsen hevdet hun fikk et nonsjalant svar på Bylarm i forhold til utfordringen med å få flerkulturelle medarbeidere inn i P3. Det stiller jeg meg undrende til, for hvem var det egentlig hun fikk et nonsjalant svar fra? Jeg er hjertens enig i at dette er et viktig spørsmål, og har jobbet med problemstillingen i flere år. Men det er vanskelig å finne kvalifiserte folk. Vi har hatt to reportere med flerkulturell bakgrunn, og nå har vi endelig fått vår første programleder. Lørdag kan du høre Aishat Afeef som programleder for Juntafil. Jeg er helt enig i at P3 trenger flere medarbeidere med flerkulturell bakgrunn, og det har jeg ment i flere år. Karlsens påstand vil jeg ikke ha hengende på meg.

- Riktig å prioritere metal-musikken

Lilleliens andre poeng går mer konkret på nedleggelsen av klubbmusikkprogrammet til DJ Sunshine.

− Der vil jeg understreke at poenget med nedleggelsen var ønsket om å få metal inn i en mer sentral sendetid, og samtidig øke de journalistiske ressursene i forhold til det programmet. Dette har overhodet ikke noe med å øke lyttertallene å gjøre, for jeg mener at metalsjangeren er mer krevende å forholde seg til enn klubbmusikk. Det er en langt mer krevende programsetting, og jeg tviler på at programmet vil få flere lyttere enn Sunshine. Likevel mener jeg det er en viktig og riktig prioritering.

- Metal er en av de få sjangrene der norsk musikk er toneangivende i utlandet. Det gjelder i og for seg også klubbmusikken, men så lenge vi fortsatt har åtte timer i uka med klubbmusikk mener jeg dette er en riktig journalistisk prioritering. Og debatten om at metal er mer krevende enn klubbmusikk, tar jeg gjerne hvor og når som helst, sier Lillelien

- Alt skal være lov i NRK

Når det gjelder Harald Are Lunds kommentarer om P3s todelte ansikt, den digitale radioframtiden for NRK og arbeidsforholdene i P3, er Lillelien til en viss grad svært enig med Lund.

− Harald Are Lund er en meget klok mann, også når han ikke er på lufta, og han har helt i rett i mye av det han sier. Han har helt rett i at organisasjonsmodellen NRK innebærer en fare for at ledelsen definerer for klart hvilke programmer som skal lages. Det kan føre til at folk ikke kommer fram med sine egne ideer.

- Faren er mer at hvis man definerer programflatene altfor tydelig fra toppen, kan det virke hemmende for kreativiteten. Det er en fare jeg er klar over, og derfor har vi nå etterlyst forslag til helt nye konsepter som skal erstatte Are&Odin i sentral sendetid på dagtid. Her ønsker vi oss programkonsepter med alt er lov-holdning.

Lillelien håper det nye programkonseptet skal være både nyskapende, morsomt og provoserende, og vil på ingen måte gå med på at P3s satiriske side er vingeklippet etter nedleggelsen av ”Et Norge i krig”. Han håper vi snart vil oppleve at man diskutere det som faktisk sendes på P3, og ikke bare det som ikke sendes.

− Vi har som sagt etterlyst programforslag der alt er lov, og vi ønsker å få inn programmer som er nyskapende og provoserende – og gjerne hysterisk morsomt. Vi vil ha noe med klo, enten det opererer innen sjangeren satire, humor eller talkshow.

P3: Bare fire fast ansatte musikkjournalister

Når det gjelder ansettelsesforholdene ser ikke Lillelien noen motsetning mellom kontinuitet og midlertidige ansettelsesforhold. Selv om Harald Are Lund, Erik ”DJ Friendly” Erikson, Christian Finnskog og Totto Mjelde er de eneste fast ansatte musikkjournalistene i P3, påpeker Lillelien at flere frilansere har en nestorrolle.

− Jeg ser at du kan miste kontinuiteten og nestorene med dagens ansettelsespolitikk, men samtidig er P3 avhengig av denne balansegangen mellom faste og frilansere for at skal ha evne og vilje til å forandre oss. Dessuten er det viktig å huske på at vi har tunge profiler som ikke er fast ansatt, for eksempel Tommy Tee og Olle ”Abstract” Løstegaard. De skal holde på fortsatt, det er ingen konkrete planer om noe annet.

Fremtiden må holdes hodes i tømmene

Lillelien kan også bekrefte at P3-ledelsen tenker mye på den digitale radioframtiden om dagen. Her ligger det mange muligheter til utvidelser og spesialiseringen, men Lillelien mener man også bør være vel så flinke til å holde igjen.

− Harald Are Lund har rett i at DAB-digitalradio vil åpne muligheter for flere rendyrka musikkanaler, og det er noe vi akkurat har begynt å jobbe med. Da er det fristende å rendyrke profilen mer enn i dag. Det vil helt sikkert komme nye musikkanaler fra NRK, men ikke noen ny kanal à la P1, P2 og P3.

- Det er fristende å rendyrke konseptene på digitalradio, men samtidig er det at man både får det man forventer og noe du ikke liker noe av det som gjør NRK til NRK. Det er spennet fra popmusikk til andakt som gjør P1 til P1, og spennet fra Juntafil til Harald Are Lund som gjør P3 til P3.

Redaksjonell note fra Ballade: Den sterkt kritiske artikkelen om P3 i dagens utgave av Morgenbladet finner du på denne lenken. På blogg-sidene til Marit Karlsen harTrust Me-sjefen nå spunnet videre på tankene hun presenterte i ballde i går. Du finner direktelenken til denne her.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om populærmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten