Alarmprisen åpner for støy og hyller blodfans

Lørdag 21. januar avholdes Alarmprisen på Sentrum scene i Oslo. Madrugada, Ane Brun, Serena Maneesh og Röyksopp er blant de nominerte, og på scenen står blant andre deLillos, Kaizers Orchestra, Mira Craig, Lasse Marhaug og debutanten Elvira Nikolaisen. Styreleder Monica Larsson lover et "uforutsigbart og annerledes" show, og sier også at kritikken som ble rettet mot Alarm og NRKs tette bånd har blitt tatt til følge.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Monica Larsson 2005

Av Bjørn Hammershaug

Alarm lover "ny form og nytt innhold" i det som skal være et "uforutsigbart og annerledes" show. Hva er ideen bak årets prisutdeling, i motsetning til tidligere år?

- Vi ønsket å gå bort fra den ”klassiske” prisutdelingen med to utdelere fra hvert kjønn som vi har så mange av, og heller lage et mer helhetlig rockeshow, med lengre konserter og gærne tilskuere. Det skal være morsomt for publikum og det tror vi også vil smitte over på utøverne. Vi vil forsøke å skape latter og lage en rocka atmosfære som er litt løsere i snippen enn vanlig, sier styreleder Larsson til Ballade.

Det har kommet en del kritikk fra enkelte hold vedrørende for eksempel P3/NRK sin dominerende rolle i dette arrangementet. Hvordan møter dere slik kritikk?

- Vi hadde flere evalueringer i etterkant av fjoråret, både internt i styret og sammen med NRK. Vi var ikke nødvendigvis enig i denne kritikken, men det som er viktig for oss er å fremstå som en helt uavhengig pris. Samtidig er vi ganske så fattige og driver dette på dugnad, og er helt avhengige av proffe samarbeidspartnere. Så vi har tonet ned NRK sin rolle under årets show, og det har vi gjort i full overenstemmelse med NRK. Vi setter enorm pris på deres kapasitet, deres kompetanse og ressurser, og de er selvsagt helt enige at vi må oppfattes som en uavhengig pris.

Rom for støy

Det mest spesielle innslaget under årets maraton-happening - mange vil nok også hevde det mest spennende - er et bestillingsverk fra Lasse Marhaug. Hvorfor valgte dere å bruke støykunstneren Marhaug som artist under årets prisutdeling?

- Vi ønsker å vise bredden som ligger i vårt begrep av ”populærmusikk”. Med den nye genren frimusikk/electronica ønsker vi nettopp å sette større fokus på den musikken som Marhaug representerer. Her er Norge ledende i europeisk sammenheng, men interessen er kanskje ikke så stor her hjemme. De fleste har et forhold til Jaga Jazzist, men kjenner nok ikke så mange andre innen den mer eksperimentelle skolen. Vi ville ha Lasse Marhaug blant annet for å gi publikum en liten innføring i en genre som for mange er fremmed, og er utrolig stolte av at vi fikk ham med.

I forbindelse med at electronica og frimusikk har blitt én fellespris for den mer eksperimentelle musikken, ble det et behov for en kategori som kunne dekke den mer rytmiske elektroniske musikken. Klubb er navnet på en fersk pris, med blant andre Röyksopp og Annie blant de nominerte. Har dette vært en uproblematisk løsning for dere?

- Vi har laget denne kategorien i nært samarbeid med bransjen. Det er selvsagt vanskelig å lage helt rettferdige inndelinger, men denne todelingen har skjedd etter ønsker fra både artistene og bransjen, sier Larsson.

Blodfans og turnépris

I tillegg til priser innen 10 ulike musikk-klasser, fordeles også Alarmprisen til en verdi av 100 000 kroner, Turnéprisen og Årets blodfan. De to sistnevnte er nyvinninger av året:

- Kategorien Årets blodfan er fra Alarm sin side et seriøst forsøk på å gi oppmerksomhet på en gruppe mennesker som dedikerer mye av sin tid og økonomi til sitt norske favorittband, uttalte daglig leder for Alarm, Svein Bjørge, til Ballade før jul.

Ballade undrer seg hvordan en slik pris passer inn i Alarmprisens visjon om å ”øke fokus og kjennskap til norsk rytmisk kvalitetsmusikk”?

Monica Larsson utdyper: - Vi ønsker ikke at Alarm bare skal fremstå som et årlig arrangement for bransjen, men at vi også kan sette fokus på de som faktisk holder bandene i live gjennom hele året: Grasrota, blodfansen, de som virkelig har ekte kjærlighet til musikken. Disse entusiastene betyr ikke bare mye for artistene, men de fungerer også som et viktig markedsføringsapparat som man ikke skal undervurdere verdien av.

Turnéprisen er et nytt samarbeid med Rikskonsertene. Her får et relativt etablert band muligheten til å gjennomføre en 12 konserter lang norgesturné med start i by:Larm i Tromsø. Kan du fortelle litt om dette?

- Vi er opptatt av å fornye oss, og vi prøver å lese bransjen, hvordan artist-Norge ser ut akkurat nå. Vi vil ikke bare være en bransjefest i Oslo en gang i året, og med et slik samarbeid ser vi muligheten av å sende kvalitetsartister rundt om i landet. Det er jo en politikk som også passer Rikskonsertenes formålsparagraf, så dette ser vi på som en spennende mulighet.

Der benytter termen ”kvalitetsmusikk” ganske mye. Hva legger dere egentlig i dette begrepet?

- Det betyr først og fremst at en artist er nyskapende og spennende, uavhengig av genre, svarer Larsson. – Kvaliteten på norske artister i dag er veldig bra, og mange av våre kategorier er svært sterke. Det er nettopp denne høye kvaliteten som gjør at det er så inspirerende å jobbe med Alarm, avslutter Monica Larsson.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om populærmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten