Adams, Ray

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Ragnar Ambjørnsen skiftet navn til Ray Adams for den internasjonale lanseringen av «Violetta» i 1961

Ray Adams var en av de første norske artistene som foretrakk å synge på engelsk, her med EP-en «I Like Your Kind Of Love»

Ragnar Asbjørnsen, sanger, 23.03.1931–04.08.2003. Ray Adams var en kraftfull popsanger, og debuterte under eget navn på 50-tallet, spilte inn flere populære singler, bl.a. med Åse Thoresen, og var med i den legendariske TV-serien Slagerparaden (1960). Suksessen hans la grunnlaget for plateselskapet Manu i Fredrikstad, ledet av Per Gunnar Jensen. Han opptrådte som seg selv i filmen Operasjon Løvsprett (1962). Ragnar Asbjørnsen skiftet navn til Ray Adams i forbindelse med den internasjonale lanseringen av hans opp-poppede versjon av den gamle 30-talls-slageren «Violetta» (1961). Platen var den første, og i mange år eneste, norskproduserte med plassering på engelske hitlister og oppnådde et internasjonalt salg på over 400 000 eksemplarer. Den ble fulgt opp av noe så sjeldent den gang som en engelskspråklig LP, Hear My Song (1963). «Violetta» medførte gjennombrudd i Sverige, og siden oppholdt han seg hovedsakelig der. De senere hitlisteplasseringene hans i Norge var svenskspråklige. «Jag har bott vid en landsväg» (1962), «De tusen sjöars land» (1963) og «Delilah» (1968) er bare noen få av Svensktopp-slagerne.

Formmessig var han en typisk kraftsanger i grenselandet mellom jazz og pop/rock'n'roll, med tydelig påvirkning fra bl.a. Frankie Laine, Tony Bennett og etter hvert Tom Jones. Han trakk seg tilbake i 1970 og startet salatbar i Uddevalla, og drev senere vaskeri i Oslo. Likevel ble det flere norske LP-utgivelser i 70-årene, spredte TV-opptredener og på 90-tallet nostalgishowet Popligøyeri på Humla i Oslo, sammen med sine tidligere turnékamerater i Kjell Karlsens orkester. Ray Adams var en av de første norske artistene som uttalt foretrakk ikke å synge på norsk.

Hear My Song (Manu, 1963)
Julekveld (Phillips, 1966) m/ Rosenhof-jentene
Ray Adams (Fontana, 1969)
Et småbruk på Toten (Polydor, 1973)
Ray Adams drar til sjøs (Polydor, 1973)
Violetta (Fontana, 1974) samleplate
Violetta og 11 andre svisker (Polydor, 1975) samleplate
Skattkisten (Arco, 1985) m/ Anna Lena Löfgren
Spotlight (Sonet, 1994) svensk samleplate
Musik vi minns (Universal, 2001) svensk samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
RAY ADAMS HEMSIDA
Skrevet 10.03.2010 08:04 av Christer Peters

En ny hemsida för Ray Adams är under konstruktion våren 2010.
Se denna på www.rayadams.se
Välkomna med kommentarer och material!
/Christer Peters

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten