Amble-Næss, Leif

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Det ble oppført en rekke lystspillsatirer i 40-årenes Oslo, Leif Amble-Næss hadde både regi og spilte tre av rollene i ''Den skjønne Galathea'' på Chat Noir i 1947

Amble-Næss – danser, koreograf, iscenesetter, visesanger, regissør, filmskuespiller og plateartist

Skuespiller og sceneinstruktør, 08.05.1896–21.01.1974, født i Bjarkøy. Amble-Næss var en av mellomkrigstidens fremste norske skuespillere innen lystspill og revy. Som visesanger og kabaretkunstner var han en skarp satiriker og fin humorist. Hans allsidige talent gjorde at han høstet suksess også som danser og stepper, og han hadde en sikker hånd om revyfaget – som han som skuespiller forlot så altfor tidlig.

Han debuterte på Centralteatret i 1916, og var der frem til 1926. I denne tiden, da Amble-Næss selv ga uttrykk for at drama lå hans hjerte nærmest, fikk han glimrende kritikker innen dramagenren fra den skarpe kritikerpennen til Sigurd Bødtker i Aftenposten, som konstaterer: «Hvilket arbeide må det ikke ha kostet en skuespiller som har vært hjemfallen til dansen og operetten å gå over til så store oppgaver og komme så godt fra det.» I 1926–27 var han ved Nationaltheatret og deretter ved Chat Noir både som skuespiller, instruktør, koreograf og en tid direktør. Fra 1936 var han i Stockholm, der han var knyttet til Oscarsteatern og Blanche Teatern, og fra 1955 instruktør og skuespiller ved Folkan Teater. De siste årene var han ved Svenska Riksteatern. På 50-tallet gjestet han igjen Chat Noir med et par oppsettinger.

Amble-Næss huskes for flere suksessnumre fra Chat Noir-tiden på 20- og 30-tallet. «Bare lite grann», «Bare ta og riv det ned», «Bare rundt omkring» og «Så var det dans etterpå» er noen av dem. Den siste (av Finn Bø) skapte sjargong i hovedstaden. Flere av revysuksessene spilte han inn på plate for HMV på 30-tallet, og de ble solgt i konkurranse med Einar Roses innspillinger av de samme revynumrene for plateselskapet Odeon. I alt ble det 43 innspillinger for HMV i perioden 1928–35.

Amble-Næss gjorde også innspillinger for plateselskapet Polydor på 30-tallet. Han medvirket dessuten i spillefilmer, bl.a. i Den store barnedåpen (1931) og i En stille flirt (1934).

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten