Andreassen, Elisabeth («Bettan»)

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Elisabeth het opprinnelig Andreasson og markerte seg først i Sverige. Allerede i 1981 kom den første LP-en, ''Angel Of The Morning''

Bettan overrasket med countryplaten ''A Couple Of Days In Larsville ''(2004) med musikere fra The International Tussler Society (Motorpsycho)

Sanger og skuespiller, f. 28.03.1958 i Sykkylven. Hun flyttet med familien til Sverige da hun var barn. Forsvensket til Andreasson platedebuterte hun som gjest på en Mats Rådberg-LP. Under en konsert med ham ble hun oppdaget av slagerkongen Lasse Holm, som produserte debutplaten Angel Of The Morning (1981), og skrev gjennombruddet på Svensktoppen, «Då lyser en sol». I 1981 scenedebuterte hun mot Björn Skifs i musikalen Spök. Sammen med Kikki Danielsson dannet hun duoen Chips, som vant Sveriges Melodifestival 1982 med «Dag efter dag», og fikk en åttende plass i Harrogate i England. Det fulgte fire svenske soloplater i countrypåvirket slagerstil frem til 1990, avbrutt av perioden med Hanne Krogh i Bobbysocks 1984–87.

Den internasjonale seieren i Melodi Grand Prix 1985 med Bobbysocks og «La det swinge» skapte solid norsk publikumsgrunnlag, og siden svensktoppimaget i Sverige føltes begrensende, flyttet hun hit og tok senere tilbake den norske varianten av etternavnet. Allerede i 60-tallsshowet Let's Twist Again på ABC-teatret 1990, ble hun møtt med ovasjoner av både kritikere og publikum. Våren 1991 spilte hun med temperament den kannibalistiske paibakersken Mrs. Lovett i Sondheims meget krevende Sweeney Todd på klingende sykkylvensk på Det Norske Teatret. Så fulgte hovedrollen i en konsertversjon av Lloyd Webbers Phantom Of The Opera på Ås, sommerforestilling i Sandefjord med Taube-viser med bl.a. Lars Klevstrand og eget TV-show 1994. 1994 spilte hun i revyen Dizzie og Damene på Chateau Neuf, og 1999 var hun sexklubbvertinne i musikalen Sofies verden.

Den første norske solo-platen, Stemninger (1992), lett opp-poppede versjoner av egentlig
ganske «smale» musikalsanger og viser pluss Rolf Løvlands «Danse mot vår», ble en bestselger. Julestemninger året etter medførte at hun var solist i Oslo Filharmoniske Orkesters julekonsert. Senere har hun nesten årlig holdt julekonserter rundt i landet. Hun har gitt ut ytterligere to juleplater, en av dem med Jan Werner Danielsen, som hun sang det norske bidraget «Duett» med i Melodi Grand Prix 1996. Den kom på femteplass, og ble en stor hit i Norge. 1996 representerte hun igjen Norge, og nådde annenplass med «I evighet». Til senere plater hører Taube-samlingen Så skimrande var aldrig havet (1997) og Kjærlighetsviser (2001), en samling kjente moderne norske viser. 1998 hadde hun og Jan Werner suksess i Tønsberg med showet Musical Highlights.

Hun har utvidet spekteret i retning visesang, musikal og klassisk, men har beholdt så pass mye av pop- og countrystilen at hun har nådd et langt større folkelig publikum med dette enn utøvere i disse genrene vanligvis har. I tillegg kommer en scenisk utadvendthet som har gjort henne til en folkekjær artist. Hun har også vist seg som en ledig programleder i TV, både i Grand Prix-sammenheng, fra Momarkedet og i flere underholdningsserier. Etter tusenårsskiftet har hun igjen arbeidet mye i Sverige, bl.a. med Lotta Engberg og Kikki Danielsson i showet KikkiBettanLotta. De tre deltok i norsk Melodi Grand Prix 2003, denne gangen uten å vinne. På countryutgivelsen A Couple Of Days In Larsville (2004) får hun hjelp av fire av musikerne i The International Tussler Society.

Svenske utgivelser: ()
I'm A Singer – You're The Song (1980, ) m/Mats Rådberg
Angel Of The Morning (Mariann, 1981)
Spök (1981, ) originalcast
Having A Party (Mariann, 1982) Chips
I'm A Woman (Mariann, 1983)
Elisabeth (Mariann, 1985)
Älskar, älskar ej (Sonet, 1988)
Elisabeth (Sonet, 1990)
20 Bästa 1981–86 (Mariann, 1998)
Norske utgivelser: ()
Bobbysocks (Bahama Records, 1984, utv. utg. 1985)
Waiting For The Morning (Sonet, 1986) m/Bobbysocks
Walkin'On Air (Sonet, 1987) m/Bobbysocks
Stemninger (Polydor, 1992)
Julestemninger (Polydor, 1993)
Bettans beste (samling 1980–93, ) (Polydor, 1995)
Bettans jul (Polydor, 1996)
Så skimrande var aldrig havet (Universal, 1997)
Bettan og Jan Werners jul (Universal, 1999)
Kjærlighetsviser (Norske Gram, 2001)
A Couple Of Days In Larsville (Norwave, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten