Bjørn Jens

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bjørn Jens slo igjennom med ''Mackøl og måsegg'' (1988)

Bjørn Jens Kristiansen, countrysanger og komponist, f. 01.07.1958 i Sandnessjøen. Han ble tidlig kjent som en friskus innen det norske countryrock-miljøet, med tekster som ikke la skjul på noe når det gjaldt nordmenns lyster og laster. Den røde tråden på debutalbumet Mackøl og måsegg (1988) var samlivsbrudd som følge av for mye fyll og fest og utroskap, men artisten hadde også noe på hjertet når det gjaldt norske rederier («Ingen norske flagg»). Cato Sanden bidro med en komposisjon, mens Gard «Dutte» Strøm sørget for backingband og produsering.

Bjørn Jens skapte rabalder i 1989 med den ramsalte meldingen «Til helvete med kvinnfolk», som øyeblikkelig ble den mest populære sangen på albumet Midnattsol. Albumet viste imidlertid også artistens mykere side i form av «Ny pappa» – en tåredryppende sang om en liten gutts usikkerhet for hvordan morens nye venn vil behandle ham. Også inkludert på denne platen var Bjørn Jens’ treffsikre bidrag i debatten om diskoteker kontra levende musikk («Band som spiller sjøl») og en refleksjon over flyulykken i Torghatten («Du kan høre hjertet mitt slår»). Kompet besto av garvede karer som ►Bugge Wesseltoft, Lasse Hafreager, John Stannard, Rune Haukum og Tore Wildauer. Cato Sanden og Gard Strøm var igjen delaktige som henholdsvis gjest/komponist og produsent.

Tittelen på neste album, No må du skjærpe dæ gutt (1991), kunne virke som en kommentar hentet fra bråket rundt «Til helvete med kvinnfolk», men i realiteten var det et uttrykk fra Oluf som Bjørn Jens’ sønn Øystein til stadighet gikk rundt og sa. Oluf alias Arthur Arntzen deltok på tittelkuttet på en LP som ble spilt inn i Nashville med amerikanske musikere og Michael Garvin som produsent. Det meste av materialet var komponert av Garvin, med norske tekster av Bjørn Jens. I 1990 ble Bjørn Jens kjent med Dennis Locorriere, den markante vokalisten fra det amerikanske bandet Dr. Hook & The Medicine Show. Vennskapet førte til et samarbeid som igjen førte til flere landsomfattende turneer.

Bjørn Jens’ tiende album, Til havet bynn’ å brenn (2000), var produsert av Bob Babbitt og inneholdt en duett med countrylegenden Vern Gosdin. Låtmaterialet var en blanding av egne komposisjoner og personlige favoritter. På tampen av 90-tallet ble Bjørn Jens kjent med amerikaneren Jimmy Staton, og de to laget platen Kicking Up New Dust i Nashville i 2001. Til å akkompagnere seg fikk de en rekke av bransjens mest etterspurte studiomusikere. Bjørn Jens ble i 2003 hedret med Alstahaug kommunes kulturpris.

Mackøl og måsegg (Slager, 1988)
Midnattsol (Slager, 1989)
Cappucino (Slager, 1990)
No må du skjærpe dæ gutt (Slager, 1991)
Flagga ut (Musikkpolitiet, 1991)
Fint ska de vær (Sonet, 1992)
Rett fra hjertet (CNR, 1994)
Nattens dronning (Alsten plateproduksjon, 1997)
Til havet bynn' å brenn (Musikkpolitiet, 2000)
Absålutj Bjørn Jens (Musikkpolitiet, 2000)
Kicking Up New Dust (Seven Sister, 2001)
15 år med mackøl og måsegg (Seven Sisters, 2003) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
MIDNATTSOL
Skrevet 04.02.2010 21:44 av Christin Davidsen

Hvor kan jeg få kjøpt CD Midnattsol?

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten