Borg, Benny

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Med tekst av Louis Masterson (Kjell Hallbing) fikk Benny Borg sin største slager med «Balladen om Morgan Kane»

Den unge Benny Borg prøvde seg tidlig på engelsk og tysk, men holdt seg siden til svensk og norsk

Benny Artie Borg, sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og revyskuespiller, f. 13.11.1945 i Gøteborg, Han startet sin karriere i Sverige midt på 60-tallet som vokalist i pop/danseorkestre som Streaplers. I 1968 kom han til Norge med bandet Nilsmen, som ble engasjert av Arne Bendiksen til hans planlagte Svensktoppar-serie. Her innledet Benny Borg samarbeidet med Kirsti Sparboe, som han var gift med i en periode. Deres første ­single som duo var «Ting» (Bobby Darins «Things») i 1968. Senere sang de hans egne viser «En liten karamell»/«En liten flicka med röda naglar». I 1972 representerte han Norge i Melodi Grand Prix med «Småting», i duett med Grethe Kausland.

Gjennombruddet kom med hans egen «Balladen om Morgan Kane» (1972), med 20 uker på VG-lista, fulgt opp året etter av «Legenden om Metzgar». Han fikk Spellemannprisen 1973. I denne perioden etablerte han seg, ofte i samarbeid med Arne Riis, som skaper av sosialrealistiske viser med et anstrøk av sentimentalitet, sunget inn av Kirsti Sparboe («Piken og den gamle mannen», «Den store dagen», – senere en hit for Hanne Krogh), Inger Lise Rypdal («En spennende dag for Josefine», «Nyforelsket 70 år») og Bjøro Håland («I Love Norwegian Country»). Selv om enkelte av disse visene ikke har tålt tidens tann så godt, var de nyskapende i samtiden, og viktige i kampen for å gjenfinne et norsk popspråk etter noen år med total angloamerikansk og svensk dominans. Han fortsatte også samarbeidet med Sparboe, og de var en meget populær duo midt på 70-tallet, med slagere som «På verdens tak» (1973) og «Solen på Kreta» (1976). Samarbeidet opphørte 1976.

Hans første solo-LP var Mine låter på min måte (1974), som ble utgitt på svensk året etter. Han har senere utgitt to country-plater og en LP der han synger Elvis-sanger, inspirert av hans suksess som Elvis-imitator i en Dizzie Tunes-revy. Fra midten av 70-tallet til midten av 90-tallet var nesten hele hans karriere uløselig knyttet til Dizzie Tunes og Grethe Kausland, bare avbrutt av tonesettinger av André Bjerke-dikt til Arja Saijonmaas eneste norskspråklige plate, Kvinnen (1986). Etter at han forlot Dizzie Tunes, har han gitt ut soloplater og har i samarbeid med Oslo Nye Teater hatt suksess med soloforestillingen Balladen om Cornelis Vreeswijk.

Benny Borgs beste (Triola Flora, 1973)
Kirsti & Benny (Triola Flora, 1973)
Barnvisor för vuxna (Polydor, 1973) m/Kirsti Sparboe
Mine låter på min måte (Polydor, 1974)
På verdens tak (Polydor, 1974) m/Kirsti Sparboe
Mina låter på mitt sätt (Polydor Sverige, 1975)
Sammen med Kirsti & Benny (Polydor, 1976) m/Kirsti Sparboe
Kirsti og Benny (Polydor, 1976) m/Kirsti Sparboe
Benny Borgs beste (Nor-Disc, 1977)
Tur - Retur (Polydor, 1978)
The Nashville Collection (Polydor, 1979)
I dag (CNR, 1992)
Innspillinger med Dizzie Tunes, se disse ()
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten