Briskeby

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Første kjente låt fra Briskeby, «Propaganda», ble kåret til årets låt på Spellemannutdelingen i 2000

Briskeby utmerket seg med smakfulle omslag, slik som her med foto av Marcel Lelienhof på deres hit «Wide awake» (2000)

Rockeband fra Oslo, bestående av Lise Karlsnes (vokal), Bjørn Bergene (gitar), Bård Helgeland (bass) og Claus Larsen (trommer). Et av de mest forfriskende innslag blant den nye generasjonen rockeband. Briskeby spiller modernistisk, simplistisk rock med fengende melodier og lett gjenkjennelige gitarriffer, og kan til en viss grad sammenlignes med amerikanske Blondie.

Bandet hadde sin spede begynnelse i Larvik/Tønsberg-området, hvor Bergene og Larsen begynte å spille sammen som 12-åringer. Sammen med Helgeland og vokalisten Liv Einarsen dro de til Oslo på tampen av 90-tallet. De opptrådte under navnet Cosmic Debris, men fant snart ut at de måtte finne et nytt gruppenavn. Valget falt på Briskeby, etter området hvor de hadde øvingslokalet sitt. Gruppen fikk kontrakt med det lille selskapet Forward, og ga ut EP-en Song To Whisper tidlig i 1999. Kort tid etter valgte Liv å forlate bandet.

Lise Karlsnes ble oppdaget på en fest. Hun jobbet på en bensinstasjon, og hadde ingen annen musikalsk erfaring enn sporadiske opptredener med en viseduo. Hun grep sjansen begjærlig, og med henne som frontfigur begynte Briskeby å utvikle et særegent uttrykk – både musikalsk og visuelt. Gruppen gjorde furore under by:Larm 2000, og sendte parallelt med dette ut en ny single – «Propaganda». Den sørget for gruppens definitive gjennombrudd. Det gikk ikke lang tid før Briskeby fikk kontrakt med Universal. Det store selskapet sendte gruppen til Polar Studio i Stockholm, hvor albumet Jeans For Onassis ble spilt inn. I forkant av albumets utgivelse kom det en ny single på markedet, «Wide Awake», som ble en ny hit. Jeans For Onassis ble en storselger (120000 eksemplarer), og Briskeby gjorde storeslem under Spellemannprisen 2001, hvor de stakk av med fire trofeer.

Gjennom store deler av 2001 gjorde Briskeby stor suksess på festivaler i både inn- og utland, i tillegg til at de var support for a-ha under deres turné i Tyskland. Året etter dro Briskeby til Frankrike sammen med produsent Michael Ilbert for å lage oppfølgeren til Jeans For Onassis. Albumet Tonight, Captain? kom i 2003.

Jeans For Onassis (Universal, 2000)
Tonight, Captain? (Universal, 2003)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten