Bøhren & Åserud

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bøhren/Åserud har komponert musikken til en rekke norske filmer, bl.a. ''Orions Belte'' av Ola Solum og ''Søndagsengler'' av Berit Nesheim, som ble Oscar-nominert

Geir Bøhren (f. 09.06.1951) og Bent Åserud (f. 05.04.1950) er kanskje Norges mest benyttete komponistpar de siste tjuefem år innen filmmusikk og musikk for radio- og TV-serier. De startet sin musikalske løpebane med gruppen Junipher Greene i januar 1966, og hadde sin siste spillejobb med bandet høsten 1983. Begge musikerne skaffet seg en solid musikalsk utdannelse underveis, de tok eksamen ved Musikkhøgskolen i Oslo i 1977, og begynte å skrive musikk for film og fjernsyn tidlig på 80-tallet. Det begynte med filmen Destination Paradise i 1981, fortsatte med Hockeyfeber året etter, og siden har det blitt mer enn 30 spillefilmer. Gjennombruddet kom i 1985 med musikken til Orions Belte. Av andre kjente filmer som har nytt godt av deres musikk kan nevnes Hud, Kvitebjørn Kong Valemon, Krigerens hjerte, Søndagsengler og Isslottet.

De har også laget musikken til utallige fjernsynsproduksjoner, bl.a. Svarte penger, hvite løgner. Det mest kjente musikkstykket deres er nok likevel den offisielle TV-fanfaren til OL på Lillehammer i 1994.

Komponistparet har en egen evne til å understreke, underbygge og skape dramatikk uten å forstyrre handlingen i filmen. Bøhren og Åserud har da også fått atskillige utmerkelser for sitt virke, bl.a. for Orions belte (Amanda for beste filmmusikk i 1985 og Filmkritikerprisen i 1986), den belgiske prisen The impact of music on film (Isslottet, 1988), ­Aamotstatuetten, Norsk Films Ærespris i 1992, Spellemannprisen i 1999 og Edvard Prisen i 2001.

Av deres musikk for film er et snaut dusin utgitt på plate.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten