Bøyesen, C.C.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

C.C. Bøyesens «Å Marie, jeg vil hjem» (1959) ble en kjempehit for The Monn Keys og var med i den norske filmen ''Operasjon Løvsprett''

Carl Christian Bøyesen, tekstforfatter, komponist og platedirektør, f. 16.03.1917 i Oslo. Han debuterte med å skrive både blårussens og rødrussens sanger (Oslo) i 1935, og var fra da, og helt opp i 70-årene en av de mest benyttede oversettere av utenlandske slagertekster. Hans kanskje mest kjente oversettelser er «Er du glad i meg ennå, Karl Johan» (Stikkan Anderssons «Är du kär i mej ennu, Klas Göran») for Nora Brockstedt, Thore Skogmans «Storfiskervalsen» for Engedahl og Stordahl og «Sjømann» («Seeman») for Jan Høiland. Han har også oversatt tekster for Inger Jacobsen, Odd Børre, Karin Krog og mange flere, og er ofte benyttet til oversettelse av utenlandske Grand Prix-tekster. Han har også skrevet under diverse psevdonymer.

Bøyesen har skrevet et stort antall originaltekster til egne melodier, bl.a. for Johannes Eckhoff, Torhild Lindal og Bjørg og Mikkel. Hans mest kjente originalkomposisjoner er «Maria Fly Fly» for ►Lille Grethe (Kausland) (1956) og «Jeg venter på deg til du kommer» (tekst Arne Bendiksen) for Inger Jacobsen.

Han har aldri vært tekst- og melodiskaper på heltid, og var i mange år ansatt i salgsavdelingen hos Arne Bendiksen. I en tiårsperiode fra 1967 drev han sitt eget plateselskap med etiketten Nor-Artist, der lite etablerte artister kom med sine prosjekter, som de fikk gitt ut mot å dele et eventuelt overskudd. Ingjerd Helen & The Firebeats og Torry Enghs var blant dem som etablerte seg her.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten