Deathprod

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Deathprod heter egentlig Helge Sten og er en hyppig brukt produsent, her med ''Moral And Dogma'' (2004).

Helge Sten, født 26.01.1971 på Røros, har vært en fremtredende og viktig person i norsk musikkliv både som produsent, soloartist og medlem i bandene Motorpsycho og Supersilent.

Sten begynte på slutten av 80-tallet å lage abstrakte lydskisser i grenselandet mellom ambient og støy på sin egen kassettlabel Deathprod. Det var fascinasjonen ved å kunne bruke selve studio som et instrument som trigget Deathprod-prosjektet, og man kan på mange måter sammenligne Stens studio Audio Virus Lab med et laboratorium for fremdyrking av lyd. Hans arbeid i studio som produsent har ført til oppdagelsen av potensialet som ligger i eksperimentering med bakgrunnsstøy, overstyrt lyd og studioutstyr. Selv om en stor del av Deathprods musikk består av elektroniske lyder har han hele tiden lagt vekt på å skape et organisk lydbilde og at elektronikken skal ha stofflighet.

I 1992 ble Helge Sten med i rockebandet ►Motor­psycho. Han spilte bl.a. theremin og keyboards i tillegg til å tilføre gruppen sine særpregede lydeffekter og støycollager. Etter to år med hard turnering og rockeliv i Motorpsycho valgte han å forlate bandet og begrense sin rolle til kun å produsere gruppens plater. Både som bandmedlem og produsent har Sten hatt en viktig rolle i utformingen av Motorpsychos lydbilde.

Foruten å være Motorpsychos faste produsent har Helge Sten figurert som lydtekniker og produsent på rundt 80 utgivelser innenfor et vidt spekter av genre. Bl.a. har artister som Jaga Jazzist, Food, Arve Henriksen, Nils Petter Molvær og The White Birch Deathprod-stempelet på noen av sine utgivelser.

I 1994 slapp Helge Sten sitt debutalbum under navnet Deathprod i et opplag på 500 eksemplarer på labelen Metal Art Disco. Platen Treetop Drive inneholder live innspillinger fra Kunstakademiet i Trondheim og Audio Virus Lab. På Treetop Drive har Sten med seg Hans Magnus Ryan fra Motorpsycho på fiolin, noe som tilfører Deathprods musikk en ny dimensjon. Treetop Drive er preget av mørke, bølgende og smått symfoniske stykker hvor kont­rastene mellom støy og stillhet utforskes.

To år senere kom albumet Imaginary Songs From Tristan Da Cuhna ut. Platen er et slags konseptalbum hvor Helge Sten skaper fiktive lydspor fra øya Tristan Da Cuhna som er et av verdens mest utilgjengelige steder, kun tilknyttet omverdenen med båtforbindelse én gang i året. Også denne platen ble lansert i et beskjedent opplag på 500 eksemplarer.

Etter Imaginary Songs From Tristan Da Cuhna har Helge Sten kun sporadisk gitt ut egenprodusert materiale som Deathprod. Bl.a. bidrar han på Rune Grammofon samleplatene Love Comes Shining Over the Mountains og Money Will Ruin Everything. I tillegg ga han i 1998 ut Nordheim Transformed, hvor han sammen med Biosphere remixer elektroniske stykker av Arne Nordheim.

Ti år etter Treetop Drive var det imidlertid passende for Helge Sten å samle trådene med en helsvart boks bestående av fire plater. I boksen finnes remastrede utgaver av Treetop Drive og Imaginary Songs From Tristan Da Cuhna, i tillegg til et helt nytt album kalt Morals and Dogma. Dette albumet inneholder opptak gjort i tidsrommet 1994–2000 og blir omtalt som den rettmessige oppfølgeren til Treetop Drive. Den siste platen i boksen er kalt Reference Frequencies og inneholder tidligere uutgitt materiale og noen av de første stykkene Sten laget som Deathprod. Helge Sten uttalte i forbindelse med utgivelsen av CD-boksen at den sannsynligvis markerte slutten på hans albumutgivelser under Deathprod-navnet.

Treetop Drive (Metal Art Disco, 1994)
Imaginary Songs From Tristan Da Cuhna (dBut, 1996)
Morals and Dogma (Rune Grammofon, 2004)
Deathprod 4cd box (Rune Grammofon, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten