Endresen, Tor

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Tor Endresens gjennombrudd kom med TV-serien ''Lollipop''

Tor Endresens tredje soloplate ''Sanger'' (1996) var, som de to foregående, laget i tett samarbeid med arrangør, komponist og produsent Pete Knutsen (fra Popol Ace)

Vokalist, komponist og revyskuespiller fra Bergen, f. 15.06.1959. Tor Endresen er en av de mest allsidige norske vokalister i nyere tid, det musikalske spekteret spenner fra de mest krevende musikaler til enkle barnesanger, men det er uten tvil som popsanger han har markert seg best i årenes løp. Han er også kjent for sitt talent som komiker og sin iherdige innsats i Melodi Grand Prix.

Endresen startet sin karriere i diverse danseband i Bergen, og han platedebuterte med et av disse – Salex – i 1983, med singlen «My Girl»/«Window Cleaner». Neste innspilling var på kassetten Beat Party, der bergenske artister sang gammelpop. Ryktet om denne bergenseren med kraftig sangstemme nådde til slutt Pål Thowsen, som inviterte Endresen med seg i sitt nye poporienterte band. De første fruktene av samarbeidet kom i 1986 i form av albumet Call Me Stranger, hvorfra singlen «Black Rain» ble en hit. Bare tilfeldigheter gjorde at «Black Rain» ikke ble valgt til filmmelodi for James Bond-filmen The Living Daylights året etter (jobben gikk i stedet til a-ha). Duoen Thowsen/Endresen laget også albumet Life Goes On i 1988. Her fremsto Endresen også som en habil låtskriver. I denne perioden deltok dessuten Endresen på albumet Roll Down The Highway med countryduoen Mostly Robinson, og på plateversjonen av den danske artisten Sebastians musikal Skatten på Sjørøverøya.

Det store gjennombruddet for Tor Endresen kom i 1989, da han ble valgt ut til å være Rune Larsens faste makker i TV-serien Lollipop. Som den syngende bartender med glimt i øyet, sjarmerte han publikum i senk med sine overbevisende tolkninger av slagere fra 50- og 60-tallet. Det ble tre TV-serier med Lollipop, alle med høye seertall, og suksess ble det også med platene Lollipop, Lollipop 2 og Lolli­pop Jukebox.

Forut for Lollipop hadde Endresen startet sine meritter i Melodi Grand Prix. Han deltok første gang i 1987 med «Hemmelig drøm» (nummer 9), og fulgte opp med hyppige bidrag spredt over det neste tiåret med gode resultater. «Lengt» (en duett med Iselin Alme) ble nummer 4 i 1988, «Til det gryr av dag» nummer 2 i 1989, og i 1990 ble han nummer 3 med folkets favoritt «Café le Swing». «Radio Luxembourg» ble nummer 2 i 1992, «Hva» nummer 3 i 1993, «Aladdin» en ny nummer 2 i 1996, og i 1997 vant endelig Tor Endresen med «San Francisco».

I kjølvannet av TV-serien Lollipop var tiden endelig inne for en hel soloplate fra Endresen, og med sin typiske humor kalte han den Solo (1991). Platen ble en storselger, mye takket være det som er hans mest kjente innspilling: «Ingen er så nydelig». Dette er sangen som for all ettertid vil være knyttet til Endresens navn. Den er for ham hva «Lys og varme» er for Åge Aleksandersen og «Eg ser» for Bjørn Eidsvåg. Utallige tilbakemeldinger forteller om hvilken betydning sangen har hatt, både for lykkelige mennesker og dem som søker trøst. Par har forelsket seg og giftet seg til sangen, den står på repertoaret til filippinske danseband, og den ble i to år spilt like etter reveljen i FN-leiren i fjellene i Makedonia. «Ingen er så nydelig» ble også beste låt på Norsktoppen i 1991.

1992 var året da hele det norske folk unnet Tor Endresen å vinne Melodi Grand Prix med «Radio Luxembourg». En trøst var det at sangen ble årets beste på Norsktoppen, og en av de siste platene som ble spilt på gamle 208 Radio Luxembourg før den legendariske radiostasjonen la ned. Sangen var også et av høydepunktene på hans andre soloplate, Tor Endresen II, sammen med «Casablanca» og «Forelsket» – en norsk versjon av «Something Stupid», sunget i duett med kona Siren.

En sanger som fremfører sanger, var budskapet på soloplate nummer tre. Her slo Endresen for alvor til som komponist, bl.a. med balladen «Aladdin». Andre viktige sanger var «Fri», «Om det skyer over» og hyllesten «Vi var The Beatles», hvor mange Beatles-referanser ble flettet inn i både tekst og melodi. Alle de tre første soloplatene til Tor Endresen ble laget i samarbeid med produsent, komponist og arrangør Pete Knutsen (fra Popol Ace). Dette samarbeidet kom best frem på Sanger, hvor nær halvparten av materialet var komponert sammen med Knutsen. Disse tre platene ble i 2001 gjenutgitt som CD-boksen Trippel Tor.

I 1997 opplevde endelig Tor Endresen å vinne den norske Melodi Grand Prix-finalen. «San Francisco» var komponert i samarbeid med hans gamle venn og gitarist i Salex, Arne Myksvoll, men i den internasjonale finalen ble det null poeng og jumboplass. Dette ødela ikke for salget av samleplaten De aller beste, der «San Francisco» ble inkludert i både norsk og engelsk versjon. På platen var også noen Melodi Grand Prix-sanger som ikke tidligere var utgitt på CD, samt et hefte med Endresens egne kommentarer til hver sang. (Det hører med til historien at artisten lurte på om samlingen burde bære tittelen Værvarslinga for Vestlandet, på grunn av de mange sangene han har om vær og vind!)

Tor Endresens neste trekk overrasket selv dem som var blitt vant til hans allsidighet: Nå laget han en hyllestplate til 50-tallsheltene Kurt Foss og Reidar Bøe – også kjent som Radiofantomene. Sammen med Rune Larsen spilte han inn ti kjente sanger fra den gamle duoens repertoar og ga dem ut på CD-en Nære ting. Produsent og arrangør var Atle Halstensen, og blant deltakerne i studio var Bjelleklang, Big Chief Jazzband og sangere fra Gli Scapoli.

Endresens neste plate var den engelskspråklige Blue. Her var materialet en blanding av nye låter og gamle favoritter, blant dem Simon & Garfunkels «Cecilia» og Breads «Guitar Man». Størst oppmerksomhet fikk imidlertid «Alone Awake», komponert av Jan Eggum i London tidlig på 70-tallet. Eggum skrev senere ny tekst til sangen og ga den ut som «En natt forbi», men her ble altså balladen fremført med den originale engelske teksten. Produsent Kyrre Fritzner bidro til å gjøre Blue til et soulpreget blåtonealbum.

Høsten 2001 tok Endresen med seg sin datter Anne-Sophie i studio for å lage en jule-CD. Ideen hadde han fått etter en innspilling av en julekonsert for nødlidende barn i Peru, og deler av inntektene ble derfor øremerket Strømmestiftelsen. Produsent var Pete Knutsen. To år senere gjenopptok Endresen samarbeidet med en av sine nære venner fra tiden i danseband – komponist og keyboardist Are Selheim. Under artistnavnet Seppo laget de albumet Retrofeelia hvor bl.a. Benedicte Adrian og Elisabeth Moberg deltok.

I tillegg til de nevnte gjøremål har Endresen også gjort mange forestillinger i revy- og teatersammenheng, bl.a. i Ad Fontes og musikalen Ain’t Misbehavin’ på Den Nationale Scene i Bergen. Han har også sunget i mange norske tegnefilmer fra Walt Disney-konsernet.

Solo (CNR Records, 1991)
Tor Endresen II (CNR Records, 1992)
Sanger (CNR Music, 1996)
De aller beste (CNR Music, 1997) samleplate
De nære ting (CNR Music, 1998) m/Rune Larsen
Blue (United Music, 2000)
Julen i våre hjerter (Rain Songs, 2001)
Retrofeelia (Bare Bra musikk, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
ALADDIN
Skrevet 24.02.2009 14:33 av Anita

Til info: Aladdin ble nr 2 i 1994 ikke 1996 :)

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten