Engebretsen, Rita

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I perioden 1974–1984 kom Rita Engebretsen og Helge Borglund med 15 LP-plater i ''Frem fra glemselen-''serien'','' med kjente viser fra en svunnen tid.

Vokalist og gitarist, f. 15.09.1957 på Kongsvinger. Hun er best kjent fra plateserien Frem fra glemselen, hvor hun sammen med Helge Borglund laget nærmere 20 plater i løpet av en tolvårsperiode fra 1974 til 1985. Engebretsen startet sin sangkarriere som niåring i en talentkonkurranse på Kongsvinger. Hun deltok også i konkurransen Stjerne 73 før hun begynte å synge med diverse danseband.

I 1974 ble hun kontaktet av Per Johan Skjærstad, som presenterte sitt nye plateprosjekt Frem fra glemselen, med undertittelen Kjente viser fra en svunnen tid, der norske skillingsviser skulle hentes frem og spilles inn på plate for nye generasjoner. Dette prosjektet vokste til å bli en hel plateserie, og en av de virkelig store suksessene i norsk musikkhistorie med over en million solgte eksemplarer. I tillegg til de nummererte utgavene, ble det også gitt ut en plate kalt Kristne sanger fra en svunnen tid. Serien ble midlertidig avsluttet midt på 80-tallet, og Engebretsen satset en stund på egen hånd før hun ble husmor på heltid hjemme i Solør.

Hennes to soloplater besto begge av kjente count­ry- og popsanger med norske tekster. Ole Vidar Lien (fra Kjell Vidars) var produsent for Rita (1983), der artisten ble backet av Popol Ace og medlemmer av ►Kringkastingsorkesteret. Arne Bendiksen var produsent på Knallgode låter. På tampen av 90-tallet ble Frem fra glemselen vekket til live igjen, nok en gang med Engebretsen og Borglund som sangere. Etter noen gjenutgivelser på selskapet Nidelven Grammofon, ble nye titler spilt inn og utgitt av Duliens Musikkforlag. I tillegg til de nevnte titler, har Rita Engebretsen gitt ut to singler og deltatt på en rekke samleplater, deriblant Countryfest.

Frem fra glemselen, kap. 1–11 (Talent, 1974–82)
Kristne sanger fra en svunnen tid (Talent, 1982)
Rita (Talent, 1983)
Frem fra glemselen, kap. 12–14 (Philips, 1983–84)
Frem fra glemselen, kap. 15 (Continental, 1985)
Knallgode låter (Sandy Records, 1987)
Frem fra glemselen, kap. 20 (Duliens Musikkforlag, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten