Eriksen

Del artikkelen på:
                    |     Mer

I samarbeid med visesanger og tekstforfatter Bjørn Kallevig laget Eriksen to plater på norsk, her med ''Blåmandag'' (1998)

Eriksens'' The Water Is Wide'' (1994) var en blanding av kjente komposisjoner og nye låter

Rootsduo fra Sola bestående av søskenparet Rita (vokal) og Frank Eriksen (gitar, vokal). Rita var allerede landskjent for sin kraftige sangstemme da hun sammen med sin bror under fellesnavnet Eriksen kom stormende inn på det norske platemarkedet i 1992 med et album som av et samlet pressekorps ble betraktet som en sensasjon. Søskenparet har helt fra starten av imponert med sin stilsikre blanding av country, blues og soul, men banebrytende ble de først da de slo over til morsmålet og beviste at amerikansk musikk kan fungere glimrende med norske tekster sunget på dialekt.

Rita og Frank kommer fra et hjem fylt med musikk. Faren spilte orgel, moren mandolin, begge sang de i kor. Rita begynte å synge i band da hun var 16, og fikk god erfaring da hun sang med et svart soulband i USA i 1986. Frank var skapgitarist frem til han var 22, og holdt seg stort sett i lokale band. Rita fikk platekontrakt med Slagerfabrikken høsten 1987, og produsent Svein Dag Hauge samlet et kremlag av musikere til å backe henne i studio. Albumet Back To Wonderland ble en blanding av kjente blues- og countrylåter og nykomponert materiale. Platen ble ingen storselger, men den skaffet Rita et seksukers engasjement på et sirkus i Bulgaria.

I 1989 fikk Frank i oppdrag å samle en gjeng for å spille på bluesklubben Ovenpaa i Stavanger. Han overtalte sin søster til å bli med i bandet han kalte Booz ’n’ The Blues. Ryktet begynte å spre seg om denne søskenduoen som fremførte rotekte amerikansk blues og country, og snart sto folk i kø for å få med seg klubbkveldene på Ovenpaa. Ryktet nådde også plateselskapet Major i Oslo, og søskenparet fikk kontrakt under navnet Eriksen. Albumet Two Blue ble utgitt i 1992 til ovasjoner i pressen. De hadde klart det de satte seg som musikalsk mål; å knytte sammen ulike musikalske tråder innefor roots-begrepet. Materialet var en blanding av eget stoff og kjent materiale, og et av høydepunktene var en duett med den amerikanske bluessangeren Delbert McClinton. Albumet ble en salgssuksess (40000) og skaffet søskenparet Spellemannprisen.

På oppfølgeren The Water Is Wide ble blandingen av country, rock, soul og blues utvidet med elementer fra norsk folkemusikk. Igjen var det både nye komposisjoner og kjente låter på platen, igjen var Per Sveinson produsent sammen med søskenparet, igjen ble det storsalg (45 000), og igjen ble Eriksen nominert til Spellemannprisen. Samme år (1994) ble Eriksen invitert til å delta på albumet Med blanke ark, en hyllest til Alf Prøysen, og de valgte seg «Sønnavindsvalsen». Denne innspillingen ble så vellykket at Rita og Frank bestemte seg for å satse på morsmålet. De inngikk et samarbeid med dikteren og visesangeren Bjørn Kallevig, og skrev ny kontrakt med plateselskapet BMG. Knut Bøhn var produsent på Alt vende tebage, og for tredje gang ble Eriksen nominert til Spellemannprisen. Salget var også stort – rundt 50 000.

Før de laget sitt fjerde album sammen, deltok Rita og Frank på andre prosjekter. Rita gjorde noen oppdrag med Vamp, sang på Bjørn Eidsvågs plate Landet lenger bak, (hun deltar også på hans plater På svai og Tålt), og laget albumet Tideland (Kirkelig Kulturverksted) sammen med den irske artisten Dolores Keane. Dette var en plate hvor musikk fra kyster på hver sin side av Nordsjøen møttes gjennom de to artistene. Produsent for denne platen var Erik Hillestad. Frank var produsent for gruppen Silkebris, og begge søsknene deltok på innspillingen av en plate med hobbybandet Strenge­musikken. Dette var et ensemble bestående av en rekke artister fra Rogaland, bl.a. Britt-Synnøve Johansen. Innholdet på platen var et knippe kjente sanger fra amerikanske og britiske artister. Rita og Frank rakk også å levere et bidrag til barneplaten Kvirre Virre Vitt i 1997, der de gjorde sin versjon av «Lykkeliten».

I november 1998 kom Blåmandag. Eriksen var tilbake på selskapet Major, og musikken var den røffeste siden Two Blue. Det var også den mest varierte, med referanser til både irsk musikk, amerikansk blues og norsk folklore – ikke minst takket være tekstene, som igjen var på norsk. En ny platepause fulgte etter Blåmandag. Rita deltok i en rekke andre sammenhenger, på plater med Vamp, Bjørn Berge, Tre Små Kinesere, Jonas Fjeld, Hellbillies og på en stor hyllestkonsert for Johnny Cash. Denne konserten ble det gjort opptak av, og på CD-en sang hun to numre, det ene i duett med Hilde Heltberg. Rita har også samarbeidet med den japanske artisten Emi Fujita. Samarbeidet resulterte i platen Camomile (Pony Canyon 2001).

I 2003 innledet Rita et samarbeid med Anita Skorgan og Marianne Antonsen under gruppenavnet Queen Bees. Trioen dro ut på turné sammen året etter med bl.a. broder Frank i backingbandet. I februar 2004 vendte Rita og Frank tilbake til studio for å starte innspillingen av sin femte plate som Eriksen.

Two Blue (MajorSelskapet, 1992)
The Water Is Wide (MajorSelskapet, 1994)
Alt vende tebage (RCA, 1995)
Blåmandag (MajorStudio, 1998)
Rita Eriksen solo: ()
Back From Wonderland (Desperado, 1988)
Tideland (Kirkelig Kulturverksted, 1996) m/ Dolores Keane
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten