Flying Norwegians

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Mange mener at Flying Norwegians' ''Wounded Bird '' (1976) er et av 70-tallets beste norske rockealbum.

Singlen «Lonesome Cowboy» (1995) var en forsmak på Flying Norwegians' comeback, ''Still Riding '' (1996).

Countryrockband fra Bergen, dannet i januar 1974. Bandet var det første helstøpte countryrockbandet i Norge. Det endte sin karriere tidlig på 80-tallet med å spille new wave på norsk, men ved gjenforeningen på 90-tallet var det igjen med countryrock på menyen.

Gitaristen Rune Walle og trommeslageren Gunnar Bergstrøm hadde begge spilt med Hole In The Wall. De hadde akkurat tjenestegjort med Saft da de slo seg sammen med Cato Sanden (vokal, gitar), Johannes Torkelsen (bass) og Jarle Zimmerman (vokal, keyboards) for å lage Norges svar på amerikanske grupper som Eagles, Poco og Flying Burrito Brothers. Kvintetten flyttet til Danmark, hvor de bodde i kollektiv på landet og laget låter til sin første LP, innspilt i Oslo med Hallvard Kvåle som produsent. Albumet New Day (1974) vakte oppsikt både for den sterke musikken – spesielt tittelkuttet, med sin dramatiske sluttsekvens – og omslaget som viste et luftskip svevende over et tett skydekke.

Oppfølgeren Wounded Bird (1976) var enda bedre. Nils Bjarne Kvam var produsent for det som etter manges mening er et av 70-tallets beste norske rockealbum. I hvert fall var det sterkt nok til at selskapet A&M Records lenge vurderte å lansere det i USA. Grunnen til at dette aldri skjedde, kan ha vært at platen ikke fikk Spellemannprisen. Den ble ikke en gang nominert, fordi ingen hadde husket å sende den inn til vurdering. Selv nå mange år senere står platen som en påle, takket være et knippe gode låter – bl.a. «Crazy Eyes Go Blind», «Evening Prayer» og tittelkuttet – og enestående gitarspill fra Rune Walle. Han var i en klasse for seg på 70-tallet, noe også amerikanerne la merke til.

Det opprinnelige Flying Norwegians raknet da Walle ble medlem av det amerikanske bandet Ozark Mountain Daredevils i juni 1976. En siste konsert gjort 10. januar 1977 (med Jan Ove Hommel på bass) ble utgitt på plate samme år. Bandet hadde allerede markert seg som studiomusikere for Teddy Nelson under navnet Flyvende Nordmenn, bl.a. på «Diggy Liggy», og de fortsatte med dette også uten Walle. Blant de mange artistene de jobbet for, var Johannes Kleppevik og Lentil Hansen. I 1978 stablet Sanden, Zimmerman og Bergstrøm en ny besetning på beina, nå med Ronald Jensen (bass), Egil Skjelnes (steelgitar) og Jan Ove Hommel (gitar, trekkspill). Walle var produsent for denne besetningens eneste LP, This Time Around.

En reorganisering av bandet fant sted i 1981 da Zimmerman og Bergstrøm hentet inn Bjørn Tore «Bucky» Aasheim (gitar) og Atle Mjørlaug (bass). Den nye kvartetten styrte musikken bort fra country­rock og over til aggressiv rock, tydelig inspirert av new wave, og tekstene var nå på norsk. LP-en Du står i veien kan i ettertid regnes for å være like mye Zimmermans første soloprosjekt som siste plate fra Flying Norwegians. Gruppen ble oppløst ikke lenge etterpå, og allerede i 1982 var Zimmerman klar med sin første plate under eget navn, LP 4, backet av Bergstrøm, Aasheim og Mjørlaug. Fra denne soloplaten ble «Russerne kommer» en favoritt.

Walle kom tilbake fra USA i 1982 og startet The Kamikazes sammen med Bergstrøm, Aasheim og amerikaneren Tim Wright. Gruppen ga ut en LP på Snowflake samme år, men ble oppløst i 1984. Walle fortsatte i diverse konstellasjoner, mens Bergstrøm og Aasheim ble gjenforent med Mjørlaug i Hungry John & The Blue Shadows. Zimmerman ble medlem av Elektrisk Regn, mens Sanden etablerte seg som en av landets ledende countryartister.

I anledning av 20-årsjubileet for gruppens start ble de to første LP-ene gjenutgitt på CD takket være musikkjournalist Tom Skjeklesæther. Den originale kvintetten lot seg også friste til en gjenforening. En ny plate ble innspilt i februar 1995 med amerikaneren Andrew Hardin som produsent, og utgitt året etter. Gruppen fulgte opp med en landsomfattende turné, men ble oppløst igjen i 1997.

Rune Walle deltar på følgende plater med Ozark Mountain Daredevils: Men From Earth (A&M, 1976), Don’t Look Down (A&M, 1977), It’s Alive (A&M, 1978) og Ozark Mountain Daredevils (CBS, 1980). Cato Sanden døde 03.05.2005.

New Day (Sonet, 1974)
Wounded Bird (Sonet, 1976)
Live (Sonet, 1977)
This Time Around (Sonet, 1979)
Du står i veien! (Sonet, 1981)
Originals (Fjording, 1994) dobbel CD med New Day og Wounded Bird
Still Riding (Norske Gram, 1996)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

7 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
STILL RIDING
Skrevet 12.07.2008 20:28 av Stian Pedersen

Er det noen som kan hjelpe meg å få tak i albumet Still Riding fra 1996?
Aller helst vil jeg ha originalplaten, men om noen har en kopi så tar jeg mere enn gjerne imot den mot en liten sum:)

Svar ønskes sendt på e-mail: bonzaii22@hotmail.com

Mvh
Stian Pedersen

Svar på kommentar

 
 
EN MILEPÆL INNEN NORSK MUSIKK!
Skrevet 29.05.2009 20:59 av Magnar Terje Karlsen

Ved en tilfeldighet kom jeg til å kjøpe albumet "Wounded Bird" med Flying Norwegians,og for et kjøp!Levde meg helt inn i musikken,hele platen var utrolig bra!!!Synd at de ble oppløst,for de har vel kommet med like bra eller bedre album etterpå...

Svar på kommentar

 
 
FLYING NORWEGIANS
Skrevet 24.06.2009 02:24 av Jørgen

Hei

Har et bra ex av Live vinylen til Flying Norwegians. Noen som er intr. i å gi bud?

Svar på kommentar

 
 
GOD MUSIKK SOM NEPPE BLIR UTGITT PÅ CD????
Skrevet 04.04.2010 22:34 av Leif Vidar Gullstad

New day, Wounded Bird og Live burde så absolutt blitt utgitt på Cd, men det skjer vel aldri???? eller i det minste som downloads ett eller annet sted!

Svar på kommentar

 
 
NEW DAY/WOUNDED BIRD PÅ CD
Skrevet 05.04.2010 08:06 av Sven Ove Bakke

De to albumene ble gitt ut som "Originals" på CD i 1994. Mener å huske Tom Sjeklesæther var tungt involvert.

http://www.discogs.com/Flying-Norwegians-Originals-New-Day-Wounded-Bird/release/1445413

Svar på kommentar

 
 
NEW DAY/WOUNDED BIRD PÅ CD
Skrevet 05.04.2010 08:09 av Sven Ove Bakke

...så nå at informasjonen jeg ga over var med siste avsnitt av oversiktartikkelen om Flying Norwegians. Så ja, Tom Sjekle VAR tungt involvert.

Svar på kommentar

 
 
FLYING NORWEGIANS
Skrevet 13.04.2010 14:09 av Tor H Bergsrud

"Originals" (som er dobbel og inneholder "New Day" og "Wounded Bird") ble utgitt på CD i 1994 via Fjording/Sonet.
Comebackalbumet "Still Riding" ble utgitt på CD i 1996 via
Norske Gram. Det store spørsmålet er om det er mulig å få tak i disse lenger....
Fjording er en saga blott og det samme er Norske Gram....

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten