Fürst, Kalle

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Fra 1936 utga Kalle Fürst (t.h.) til sammen 30 plateinnspillinger på det norske selskapet REX. Over til venstre ser vi Aage Braarud

Karl Otto Emil Fürst, 11.12.1907–18.01.1993, var født i Oslo. Han ble kjent som visesanger på 1930-tallet, og startet sin karriere med amatørrevy (Heming-revyen). Allerede i gymnastiden på Frogner hadde han vist et gryende talent. Med sin bassbaryton ble han tatt godt imot i Den Norske Studentersangforening, som ga ham stipend til videreutdannelse i sang. Gjennom mange år var han elev av sangerinnen og sangpedagogen Elisabeth Munthe Kaas, og utviklet sitt sangtalent til å bli en populær grammofonsanger og radiogjest. Fürst var kjent for sitt gode humør, og for å skape underholdningsglede når han tok frem gitaren. Skuespillertalentet lå også på lur. Hans tippoldefar var en kjent dansk skuespiller, Hans C. Knudsen, fra Det Kongelige Teater i København.

I det sivile var Fürst forretningsmann, men sangen var hans store interesse, ved siden av engasjement både innen idrett og heimevernsarbeid. Som grammofonsanger var det visesangen som lå hjertet nærmest. I konkurranse med visesangere som Bias Bernhoft og ►Zetterstrøm og Kristoffersen solgte platene hans bra på 1930-tallet. Fürst gjorde innspillinger for REX og Columbia. Etter platedebut og fire innspillinger for Columbia i februar 1936, skrev han kontrakt med det norske selskapet REX, og kom på platemarkedet med en lang rekke viser og slagere for REX høsten 1936. I alt finnes han utgitt på ca. 30 av de totalt 387 REX-platene som kom på markedet, og var en av selskapets mest benyttede artister. Det ble også mange innspillinger for Columbia etter at han kom tilbake til dette selskapet i 1939, i alt ca. 25 frem til 1952. Av hans innspilte slagere og viser kan nevnes «Nå skal vi op, op, op», «Honolulu-lulu», «I en sprukken rønne nedi Vika» og «Hyttepolka’n». Han finnes også utgitt på plateselskapet Kristall.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten