Graf, Rolf

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Singlen «Right From The Start»/«Girls» var hentet fra Rolf Grafs solo-album ''The Boy Next Door ''(1985)

Vokalist, bassist, komponist og produsent, f. 28.04. 1960, fra Oslo. Rolf Graf er mest kjent som bassisten i Lava, men han har også gjort seg sterkt bemerket som produsent, musiker og låtskriver for en rekke andre artister (Crawford, Mezzoforte, ►Kyrkjebø). Han har også laget tre plater på egen hånd, og er redaktør for tidsskriftet MusikkPraksis.

Rolf Graf startet sin musikalske karriere i 1967 på trompet, og debuterte som solist i Manglerud kirke 1. juledag 1972, men skiftet til bass i 1974. Han startet rockeband året etter med Marius Müller, og begynte på en lang og variert rolle som studiomusiker i 1979. Graf var den første funk-bassisten i Norge som behersket slap- og snap-teknikk, og bassist og produsent Svein Gundersen hyret han inn på AlexDaddy Child-album på grunn av funky spillestil. Dette året fikk han også en forespørsel fra Svein Dag Hauge om å bli medlem av Lava. Graf takket nei, før han på tredje forespørsel fikk kniven på strupen og takket ja. Marius Müller ble også med i bandet. Dette innebar stor suksess med Lava, samt flere studiojobber enn artisten selv har tall på, og jobb som komponist og produsent på en rekke innspillinger.

Graf ble invitert til å delta som komponist i Melodi Grand Prix 1983, og leverte «Melodi» som Olav Stedje sang opp til en 4. plass. Året etter deltok han selv og lanserte et sideprosjekt kalt Mr. Walker & The Walkmen sammen med Steinar Fjeld og Ståle Rasmussen, og fikk en hit med «This Is Your Walkman Talking». I løpet av 1985 ble 30 av hans komposisjoner utgitt på plate med forskjellige artister – seg selv inkludert. Mest kjent fra denne tiden var balladen «Shine», fremført sammen med Egil Eldøen og den svenske sangeren Frank Ådahl. Låten var høydepunktet på Grafs første soloalbum The Boy Next Door. Albumet ble utgitt i 13 land, og Graf opptrådte på TV i England og Danmark.

Sent på 80-tallet startet Graf en trio sammen med Eldøen og Olav Stedje. Musikalsk var dette en videreføring av akustisk, amerikansk countryrock med fokus på Eagles og Crosby, Stills & Nash. Trioen ble imidlertid oppløst før de rakk å lage plate sammen.Tidlig 90-tall fokuserte han på latino-musikk i trioen Some Like It Hot med Lakki Patey og Sergio Gonzales (gjenforent i 2004). Etter flere år som musiker og komponist for andre artister som Crawford, Kyrkjebø og Bettan (►Elisabeth Andreassen (Bettan)), fikk Graf endelig tid til å lage en ny plate på egen hånd i 2001. På Oddity To Acceptance spilte han så godt som alle instrumentene selv. Platen inneholdt bl.a. en nyinnspilling av «Shine».

The Boy Next Door (Mariann, 1985)
Floating (MultiMusic, 1997)
Oddity To Acceptance (Multimusic, 2001)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten