Gunderssen, Jens

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Visesanger og skuespiller, 19.05.1912–11.12.1969, fra Drammen, med engasjement både i norsk populærmusikk og film- og teatervirksomhet. Han var ansatt ved Det Nye Teater i Oslo i 1939–50, leder for Radioteatret i 1950–52 og fra 1952 ansatt ved Folketeatret. I 1955–59 var han sjef ved Folketeatret, og i 1959–67 var han ansatt ved Oslo Nye Teater. Gunderssen var også formann i Norsk Skuespillerforbund i 1946–50, og gjorde en betydelig innsats som regissør, med realistisk samtidsdramatikk som hovedområde. Han skrev både melodi og tekst til sine viser, og ble landskjent gjennom radio, grammofon, visekvelder og turneer. Han ga ut flere visebøker, bl.a. Små viser om små ting (1934), Hu Maja (1945), Jens Gunderssens visebog (1949) og sammen med Julius Hougen og Bjørn Mørck Visens venners viser (1950). I 1944 var han med å stifte Visens venner. Hans lavmælte, varme og melodiøse visesang, ofte til eget gitar- eller luttakkompagnement, representerte nærmest en egen genre her hjemme da han kom på grammofonplatemarkedet i 1940-årene. Han gjorde i alt 18 grammofoninnspillinger for Columbia. Debuten i desember 1940 var «Jeg har bodd ved en landsvei». Av andre som fulgte, og som han selv hadde laget, kan nevnes «Vuggevise (Noen kommer, noen går)» og «De glade Gibhelliner». Gunderssen hadde også større og mindre biroller i norsk film, og medvirket bl.a. i Den forsvundne pølsemaker (1941), Jeg drepte (1942) og Hans Nielsen Hauge (1961).

Gunderssen tilbrakte mye tid på Sørlandet, spesielt Mandal og Ny Hellesund, og dette var til inspirasjon for mange av visene hans. Noen år etter sin død ble Jens Gunderssen hyllet på albumet 12 viser, innspilt av Geirr Lystrup, Jørn Simen Øverli og Jorunn Pedersen, og utgitt på plateselskapet Mai i 1975. Under en loftsrydding i familiens gamle hus midt på 90-tallet, dukket det opp en rekke tekster og dikt som ikke var publisert. En av etterkommerne, Karl-Henrik Gunderssen, satte melodier til noen av disse tekstene, og benyttet samtidig anledningen til å oppfordre NRK til å gi ut noen av de gamle opptakene som Jens Gunderssen gjorde for radio på 60-tallet. Dette resulterte i albumet Gamle og nye viser.

Gamle og nye viser (NRK/Bajkal, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten