Haga, Arild

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Revyforfatter, komponist og kapellmester, 08.04.1913–22.02.1985. Haga var profesjonell revyforfatter fra 1935. Han leverte stoff til Einar Sisseners Scalarevy Mellom oss sagt i 1937, og vinteren 1939–40 var han, Egil Hagen, Carsten Byhring og Alf Hartmann med i den unge gruppen som spilte revyen Vi besatte til inntekt for Finlandshjelpen på Victoria kino. Han skrev musikken til Carl Johan teatrets revy Med megen aktelse høsten 1941. I 1941–42 var han kapellmester og forfatter på Søilen Teater, og fra 1942 til 1959 var han vekselvis husdikter på Chat Noir og Edderkoppen.

Det helt store gjennombruddet som komponist og tekstforfatter kom da Vesla Stenersen fremførte hans både kjærlige og ironiske «Byen med det store hjertet» på Chat Noir i Smil og vi smiler igjen i 1943. Visa var skrevet til russerevyen i 1938, og har beholdt sin aktualitet, noe som kan høres på Nora Brockstedts innspilling på Oslo-platen Jeg har mitt hjerte i Oslo (1979). Våren 1945 fremførte Lalla Carlsen hans «Nordmarka», ytre sett om natur og folkeliv i Oslos omegn, i virkeligheten en hyllest til «gutta på skauen». I høstrevyen samme år fremførte hun hans «Det må være væromslag – hvor blåser vinden fra i dag?». Han var med på å introdusere den store danske stjernen Marguerite Viby på Edderkoppen i Bak forteppet i 1948. Til hans mange populære revyviser hører også «Kioskdamen», fremført av Kari Diesen i Chat Noir-revyen Bro, bro brille (1950). I Vi er rystet (Chat Noir, 1951) var Kari Diesen og Anne Lise Wang hans «To gamle piker fra balletten», mens Arvid Nilssen sang om «Stortingsgatas Mona Lisa». En annen klassiker er den vemodige «Annen Violin», udødeliggjort av Rolf Just Nilsen.

Arild Haga var østlending, men det var han som ga Kurt Foss og Reidar Bøe og Arne Bendiksen det helt store Chat Noir-gjennombruddet i Store øyeblikk (1955) med «Vi e'kje nokke, vi» (vi e'kje fra Norge, vi e fra Bergen)», som Foss & Bøe spilte inn på plate med stor suksess nesten 10 år senere. Arild Haga gikk over i skolen 1959, og var siden lektor i Arendal og på Kolbotn. Han fortsatte å ha kontakt med revymiljøet, som formann i Revyforfatterforeningen i 20 år.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten