Kvien, Anne-Marie

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Anne-Marie Kvien synger og spiller trekkspill. Hun ga ut en rekke singler på 70-tallet, men LP-debuterte ikke før i 1983 med ''La meg få tenne et lys''

Vokalist, trekkspiller, komponist og tekstforfatter. Anne-Marie Kvien er for mange selve symbolet på artisten som synger fra hjerte til hjerte. Hun synger enkle, søkende sanger om følelser og livets hverdagslige gjøremål, og hennes innspilling av «Sangen til bygda» har gjort henne til radiostjerne over det meste av landet.

Anne-Marie Kvien begynte å spille til dans som 14-åring. Hun platedebuterte tidlig på 70-tallet, og ga ut tre singler myntet på det kommersielle popmarkedet. Kvien deltok også på to samleplater, i programmer på tysk og norsk fjernsyn, samt i en internasjonal sangkonkurranse på Malta. Etter å ha turnert i flere år med poporkester, begynte Kvien å hente frem trekkspillet. Hun ble snart omtalt som «den kvinnelige Freddy Kristoffersen», og platekontrakt ble sikret med Big Hand Records.

Hennes nye stil ble presentert på LP-en La meg få tenne et lys i 1983. Melodivalget på platen bar preg av Kviens tilhørighet til den gamle slagertradisjonen, med eviggrønne sanger som «På Billy Bryants Kafé», «Menuett i mai» og tittelkuttet. Produsenter var Ola Johansen og Ottar «Big Hand» Johansen. «Big Hand» var også produsent på oppfølgeren, Gi meg et sted, der materialet var hentet fra så vidt forskjellige kilder som Erik Bye («Vårherres klinkekule») og Teddy Nelson («Diggy Liggy»).

Etter en lengre platepause vendte Kvien tilbake i 1998 med CD-en Livsglede på eget selskap. På denne platen presenterte hun sin norske versjon av «Sangen til bygda», opprinnelig komponert og innspilt av den svenske artisten Roland Cedermark med tekst av Ragnwei Axellie. Kviens innspilling ble en gjenganger på flere av distriktskontorene til NRK P1, og platen solgte 34 000 eksemplarer. CD-en inneholdt flere andre kjente melodier, i tillegg til egenkomponert materiale. Denne oppskriften ble også brukt på oppfølgerne Lengsel (2001) og Håp (2003). I 2004 kom samleplaten Sangen til bygda.

La meg få tenne et lys (Big Hand, 1983)
Gi meg et sted (Big Hand, 1984)
Livsglede (AMK, 1998)
Lengsel (AMK, 2001)
Håp (AMK, 2003)
Sangen til bygda (AMK, 2004) samleplate
Englevakt (Grappa, 2005)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten