Lasson, Bokken

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Bokken Lasson er mest kjent som grunnleggeren av kabareten Chat Noir i Kristiania i 1912

Caroline Lasson, kabaret- og konsertsangerinne, 07.01.1871–03.08.1970, født i Oslo. Bokken Lasson var sangelev av bl.a. Eva Nansen og Raimund von zur Mühlen, og opptrådte første gang som sangerinne i 1894, med romanser på programmet i Brødrene Hals konsertlokale i Kristiania. Hun dro på sin første turné i 1895, og det fulgte konserter i en lang rekke europeiske byer, der hun både sang og spilte lutt. Det ble gjestespill i operetter ved Centralteatret og på Fahlstrøms Theater før hun i 1912 grunnla Chat Noir. Her hadde hun fire fast engasjerte, en gjesteartist og Maja Flagstad ved pianoet «til å spille før, etter, innimellom, og samtidig med oss andre» forteller hun i en av sine erindringsbøker (Livet og lykken). «Jeg var spent som en felebåge da jeg åpnet programmet med en liten orienterende tale om kabaret ute i verden, og om den lille her,» forteller hun videre fra åpningskvelden. Det ble suksess, og Bokken ledet Chat Noir frem til 1917. Hun ble en kjent skikkelse i norsk revy- og kabaretsammenheng sammen med sin mann, revyforfatteren og advokaten Vilhelm Dybwad. Chat Noir skulle vise seg å bli et tidløst begrep i norsk underholdningsliv, uløselig knyttet til Bokken Lassons modige skritt på skrå Chat Noir-bredder de første årene. Helt inn i 90-årsalderen var hun aktiv med sang og lutt, og deltok også i TV-programmer. Det ble grammofoninnspillinger for GC, første gang i 1912. På Chat Noir sang hun «Tuppen og Lillemor» og «Det lille Vandspand», og samme år – 1912 – sang hun dem inn på plate. Flere innspillinger fulgte, også i perioden med elektriske opptak ( bl.a. for Brunswick). Så sent som i 1957 sang hun inn «Hvor meget må man tjene», «Maisangen», «Det lille vandspand» og «Våren i Kristiania» (Columbia). I 1983 utkom LP-en Chat Noir og norsk revyhistorie, som inneholder Bokken Lassons innspilling av «Tuppen og Lillemor» fra 1912. Hun står også bak tre selvbiografiske bøker og viseutgivelser, og har mottatt Kongens fortjenestemedalje i gull. Litteratur: 67 viser fra gamle Chat Noir (1920), Bokken Lassons jubileumsalbum med viser om livet og kjærligheten (1947), Østens smil og tårer (1931), Slik var det den gang (1938), Livet og lykken (1940).

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten