Lumbago

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Morten Jørgensen var vokalist, frontfigur og tekstforfatter i Lumbago. Deres debutsingle «Gi meg noe ekstra» (1980) ble lansert med en helsides annonse i Dagbladet

Lumbago rakk å gi ut sitt andre album ''Cabaret Marzipan'' (1981) før de gikk i oppløsning

Oslobandet Lumbago ble startet i oktober 1979, og hadde røtter tilbake til det noe politisk orienterte Bygeriljaen Lumbago. Bandet vakte oppmerksomhet ikke minst takket være vokalisten Morten Jørgensen. De spilte bl.a. Zappa- og Bonzo Dog-coverlåter, og hadde stor gjennomtrekk av musikere. Men Trond Arman Larsen (trommer), Stein Gulbrandsen (bass), Tormod Eikill (gitar), Knut Onstad (keyboards) og vokalist Morten Jørgensen var stabile faktorer.

Jørgensen, Larsen og Gulbrandsen lot bandet bli til Lumbago i 1979, og rekrutterte samtidig den greske gitaristen Thanasis Zlatanos som fjerdemann. Musikken ble mer new wave-inspirert, med noe reggae og Roxy Music-referanser. De fikk etter kort tid kontrakt med Polygram.

Debutsinglen «Gi meg noe ekte» ble lansert med en helsides annonse i Dagbladet 16. mai 1980. Lumbago mistet da mye troverdighet hos den harde garde pønkere og new wave-folk i Oslo. Men snart kom debutalbumet, fulgt av en av de aller første musikkvideoene laget i Norge, til låten «Berit har fått leggene barbert».

Lumbago spilte mye over hele landet, og musikerne i bandet var i 1981 også backingband for Jonny Bekkemellem på singlen «Det er deg jeg tenker på»/«Blue Swede Shoes», der Zlatanos også var produsent.

Jørgensen fikk skyven av de tre andre på begynnelsen av 80-tallet, men Polygram nektet da de resterende å spille inn nytt album. Selskapet mente at Jørgensens tekster var essensielle for bandet. Han ble tatt til nåde igjen, og de laget Cabaret Marzipan i 1981 sammen. Men gnisningene gjenoppsto, og Lumbago sprakk. Først gikk Zlatanos til Trygve Mathiesen (senere i Ym:Stammen), og de utga et album under navnet Nekropolis.

Jørgensen ville ikke gi opp, men de to gjenværende hadde mistet troen på bandet, og startet X-tra sammen med Trond Granlund i stedet. Jørgensen fikk da med seg Arne Berggren på trommer, Trond Steinum fra Gjennomslag på bass, Bengt Olsson på gitar og Knut Onstad på tangentinstrumenter.

Sistnevnte takket for seg rett før innspillingen av deres eneste single, «Grønt lys»/«Vann og brød», i september 1983, og Steinum sluttet rett etterpå. Ole Hedemann fra Ung Pike Forsvunnet spilte keyboards på singlen. Ny bassist ble Jørgen Lie fra Schizo, og snart kom Ola Ødegaard inn i bandet. Kvintetten Jørgensen, Lie, Berggren, Olsson og Ødegaard holdt på til mai 1984. Av disse har, foruten Jørgensen, Arne Berggren gjort mest av seg, i ►The Tunicates og Dronning Mauds Land, og han har gitt ut en rekke bøker; romaner, skuespill og ikke minst barnebøker. Jørgen Lie spilte bl.a. også i Tunicates, men døde etter en brann i 1992.

Morten Jørgensen startet bandet med det utrolige navnet Morten Jørgensen og Spekkhoggerne Som Fulgte Etter Danskebåten Uten Å Røre Spyet Som Rant Fra Ripa. De utga singlen «Jeg drømmer om en natt med Kaci Kullman Five» og albumet Psykedelisk Utviklingshemmet i 1990. Bandet ble oppløst året etter.

Jørgensen har også gjort seg bemerket som forfatter; særlig for romanen Sennepslegionen i 1987. En fortsettelse av sistnevnte, Kongen av København kom i 1997.

Alt og litt ekstra (Polydor, 1980)
Cabaret Marzipan (Polydor, 1981)
15 klassiske tilfeller av Lumbago + et bonuskasus (Tylden & Co., 1998) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
BERIT OG LEGGENE
Skrevet 02.04.2009 23:02 av Hans-Olav

Jeg har forsøkt å oppdrive "Berit har fått leggene barbert" i mange år. Husker videoen godt. Gutta satt i baksetet i en taxi og sang herlig tekst og sløy melodi. Jeg ønsker hjelp for å oppdrive videoen. Trygve Mathisenkan du bidra her?

Svar på kommentar

 
 
BERIT OG LEGGENE
Skrevet 19.08.2009 21:00 av Hans

Prøv NRK, uten at jeg har det minste peiling vil jeg tro at de har en finger med i produksjonen. Men husker den godt, enda det er snart 30 år siden og jeg har sett den bare en gang.

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten