Løvland, Rolf

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Rolf Løvland har fått en stor internasjonal karriere med Secret Garden etter flere ''Grand Prix''-suksesser

Rolf Undsæt Løvland, musiker og komponist, f. 19.04.1955 i Kristiansand. Løvland har bakgrunn i det sørlandske gospelmiljøet og utdannelse fra Musikkonservatoriet i hjembyen, samt musikkstudier ved Universitetet i Oslo. Han fikk sine første komposisjoner innspilt på LP-en En dag med Kjell Fjalsett i 1976. Etter å ha arbeidet på plateprosjekter med Terje Formoe og Trond Granlund, og etter å ha prøvd seg som Grand Prix-komponist med «Kom Heim» (1982), produserte han i 1984 debutplaten til Bobbysocks. Denne vakte ikke så stor oppmerksomhet før de vant både den norske og den europeiske finalen i Melodi Grand Prix med hans «La det swinge», som deretter ble lagt inn på LP-en. For seieren i Gøteborg ble han den med kortest karriere som noen gang har fått Spellemannprisens Hederspris.

I de følgende årene produserte og arrangerte han Bobbysocks' øvrige to plater og CD-er med Tor Endresen, Jahn Teigen og Kate Gulbrandsen, som fremførte hans neste norske Grand Prix-vinner, «Mitt liv» (1987, tekst Hanne Krogh). Løvland signerte også Grand Prix-bidragene «Nærhet» (Kate Gulbrandsen, 1989), «Radio Luxembourg» (Tor Endresen, 1992) og «Hva» (Tor Endresen, 1993), før han igjen vant den norske finalen med «Duett» (1994, tekst Hans Olav Mørk), sunget til en sjetteplass i den europeiske finalen av ►Elisabeth Andreassen (Bettan) og Jan Werner Danielsen. Arbeidet med Elisabeth Andreassens CD Stemninger (1992), som inneholder hans populære radiohit «Danse mot vår», fikk ham til å interessere seg for musikkarter utenfor pop, og til å arbeide med større orkesterarrangementer. Løvlands tid som komponist av glade slagere sluttet egentlig her, men hans viktigste bidrag i genren finnes samlet på CD-en Typisk Løvland (1992).

I 1994 traff Løvland den irske fiolinsten Fionnula Sherry, og de dannet gruppen Secret Garden, som også omfattet sangeren Gunhild Tvinnereim, fløytisten Hans Fredrik Jacobsen, samt den svenske nøkkelharpisten Åsa Jinder da de vant både den norske og europeiske Grand Prix-finalen 1995 med Løvlands «Nocturne». Det var en overraskende og til dels omdiskutert seier. Den innadvendt trolske, sterkt irskinspirerte melodien var mildt sagt utypisk i sammenhengen, og Petter Skavlans tekst har bare 25 urepeterte ord, så klassisk sunget at de færreste noensinne har oppfattet dem. Den ble ikke egentlig en hit, men med årene har den stillferdig glidd inn på standardrepertoaret innen lettere klassisk musikk, som på CD-en Scandinavian Moods (1999) med fløytisten Michala Petri og London-filharmonikerene.

CD-en med «Nocturne», Songs From A Secret Garden (1995), ble langsomt en internasjonal bestselger med plassering i flere måneder på Billboards liste for New Age-musikk. White Stones (1997) gjorde det like bra, og Secret Garden har gjentatt den stadig stigende internasjonale suksessen med de seinere utgivelsene. Til sammen hadde de i 2004 ligget på Billboards New Age-liste i 101 uker. Platene deres er utgitt i over 80 land, har mottatt 25 gullplater og hadde i 2002 passert et salg på over tre millioner enheter. De har fulgt opp suksessen med omfattende internasjonal turnévirksomhet.

En absolutt fjær i Løvlands hatt er det at internasjonale stjerner i superklassen har begynt å interessere seg for melodiene hans. «Heartstrings» fra Songs From A Secret Garden, med Ann Hansson Calloways tekst «I've Dreamed Of You», er spilt inn av Barbra Streisand både på A Love Like Ours (1999) og konsertplaten Timeless (2000). Josh Grobans innspilling av «You Raise Me Up» på CD-en Closer (2004, tekst Brendan Graham) ble en stor internasjonal slager og nominert til Grammy i kategorien for beste mannlige popinnspilling. Den slags ære har aldri tidligere tilkommet noen norsk populærkomponist.

Typisk Løvland (Polygram, 1992)
Songs From A Secret Garden (Universal, 1995)
White Stones (Mercury, 1997)
Fairytales (Mercury, 1998)
Dawn Of A New Century (Universal, 1999)
Dreamcatcher (Phillips, 2001) samleplate
Once In A Red Moon (Decca, 2001)
Fairytales (Universal, 2002)
Night With Secret Garden (Mercury, 2004)
Earthsongs (Mercury, 2004)
The Best Of Secret Garden. 20th Century Masters (Mercury, 2004) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten