Madrugada

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Madrugadas debutalbum ''Industrial Silence'' (1999) ble en av det årets største suksesser i Norge, med stort salg og populær etterfølgende turné

På album nummer tre, ''Grit'' fra 2002 besto Madrugada av: Sivert Høyem. Robert Burås. Frode Jacobsen og Simen Vangen.

Rockeband fra Nord-Norge, startet tidlig på 90-tallet. Bandet har hatt stor suksess i Norge med sitt til dels dvelende, melankolske og mørke sound, og har også oppnådd en viss status i utlandet. Madrugada ble det første norske bandet som oppnådde å bli intervjuet i det engelske musikkmagasinet Mojo, i mars 2004.

Bandet Øx ble startet opp i Stokmarknes tidlig på 90-tallet. De hadde stort sett norske tekster, var rimelig pønkete, og besto av Marius Almås Johansen på gitar, Frode Jacobsen på bass, Jon Lauvland Pettersen på trommer, og Mads Bertinussen på vokal. Etter en stund forsvant sistnevnte ut av bandet, og han ble erstattet av Jan-Erik Svendsen. Bandet fikk nytt navn også, et navn som har blitt skrevet på mange måter, men stavemåten som er benyttet på de to samleplatene de er med på, er Abbey’s Adoption. I 1993 overtok Sivert Høyem fra Sortland vokalistplassen, og både han og forgjengeren er med på samlealbumet Wraught fra 1993. I en kort periode i starten hadde bandet også en ekstra gitarist, Tommy Nilsen.

Bandet flyttet til Oslo i 1995. Året etter sluttet gitarist Johansen, og han ble erstattet av Robert Burås, som hadde spilt i Walk sammen med Vidar Vang. Gitaristen Gudmund Østgaard var med i bandet noen måneder, og det er denne besetningen man finner på to spor på samleplaten Betong Vår-97. I 1997 skiftet de også navn til Madrugada, og året etter backet de Øystein Wingaard Wolf på hans første soloalbum.

På dette tidpunkt var plateselskapet Virgin blitt interessert, og Madrugada platedebuterte med EP-en Madrugada i 1998 og fortsatte med en EP til, New Depression EP, året etter. Samme år kom debutalbumet, som ble en stor suksess. Bandet har siden den gang hatt tett kontakt med deler av det store utland, og våren 2004 spilte de i USA.

Etter album nummer to sluttet trommeslager Lauvland Pettersen, og han ble etterfulgt av Simen Vangen. Lauvland Pettersen var, sammen med tidligere Adoption-gitarist Østgaard, senere å finne i bandet Milestone Refinery, som utga et selvtitulert album i 2004. Madrugada opererer også med innleid keyboardist på turneer noen ganger.

Musikerne i Madrugada har forskjellige sideprosjekter på gang til avstressing og glede. Vokalist Sivert Høyem ga våren 2004 ut soloalbumet Ladies And Gentlemen Of The Opposition, og i dette bandet finner man også trommeslager Vangen. Frode Jacobsen har bl.a. produsert Savoy, og gitarist Burås spiller i My Midnight Creeps.

Industrial Silence (Virgin, 1999)
Nightly Disease (Virgin, 2001)
Grit (Virgin, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten