Magnet

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Magnet pryder forsiden på Natt&Dag 10/2004

Årets norske album for mange norske anmeldere var Magnets ''On Your Side'' (2003), som fikk både Alarmpris og Spellemannpris.

Even Johansen, vokalist, gitarist og komponist, f. 07.06.1970 i Bergen. Magneten, som han gjerne blir kalt, vokste opp i et hjem der musikk var en del av hverdagen, og ble således tidlig introdusert til storhetene fra 60- og 70-tallet. Han var gitarist i forskjellige lokale band før han i 1991 var med å starte Chocolate Overdose. Dette bandet kom sammen under innspillingene til en mini-CD med Unge Frustrerte Menn, hvor Johansen deltok på gitar. Han var medlem av Chocolate Overdose frem til 1994, og rakk å være med på gruppens to første CD-er.

Johansen tok seg deretter jobb som lydtekniker i studioet Dokken Lyd i Bergen. Her dannet han trioen Libido, som i løpet av en kort og hektisk karriere rakk å bosette seg i London og gi ut en CD på det engelske selskapet Fire Records. Etter en krangel med selskapet forlot Johansen både London og Libido, og tok familien med til den skotske landsbyen Dumfries. Her begynte han å planlegge en lavmælt soloplate under artistnavnet Magnet.

Artistnavnet tok han etter en tatovering han bærer på den ene armen. Historien forut for tatoveringen skal være som følger: Under en USA-turné med Libido ble Johansen dårlig, og han søkte hjelp hos en homøopat. Denne konkluderte med at Johansen hadde jernmangel, og anbefalte ham å få tatovert en magnet på armen. Magneten ville sørge for at Johansen trakk til seg nok jern. Han fikk seg i hvert fall et tiltrekkende artistnavn.

Albumet Quiet & Still ble innspilt i et hjemme­studio og utgitt av plateselskapet Rec90 i 2000. Det fikk postive omtaler, men den store oppmerksomheten kom først etter at singlen fra albumet, «Where Happiness Lives», ble sensurert av amerikanske radiostasjoner. Et minutt av singlen ble senere brukt i den amerikanske TV-serien Roswell, og snart kunne Magnet telle storheter som a-ha og Alanis Morissette blant sine tilhengere.

To EP-er fulgte i 2002, samme år som Magnet spilte som oppvarmer for det britiske bandet The Doves rundt omkring i Storbritannia. Sommeren 2003 var det klart for albumet On Your Side, som ble utropt til årets norske album av de fleste anmelderne. Blant innholdet var en sensuell versjon av Bob Dylans «Lay Lady Lay», fremført i duett med den irske sangeren Gemma Hayes. Magnet fikk både Alarmprisen og Spellemannprisen for dette albumet. «Lay Lady Lay» og kjempehiten «Let It Snow» fra Minus EP (2004) er brukt i den amerikanske TV-serien The O.C.

Like før jul 2003 flyttet Even Johansen tilbake til Norge. Sammen med sin familie bosatte han seg på Askøy utenfor Bergen.

Quiet & Still (Rec90, 2000)
On Your Side (Ultimate Dilemma, 2003)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten