Mental Overdrive

Del artikkelen på:
                    |     Mer

På ''Ad Absurdum'' (1999) samarbeidet Mental Overdrive med Nils Petter Molvær og Anneli Drecker, noe som bidro til at platen fikk et mer organisk tilsnitt

Per Martinsen, technoartist, f. 31.07.1966 i Tromsø. Martinsen begynte å lage elektronisk musikk på starten av 80-tallet, og han er en av landets mest produktive og innflytelsesrike technoartister. Martinsen var en del av det vitale elektroniske musikkmiljøet i Tromsø på 80-tallet, sammen med bl.a. Rune Lindbæk og Geir Jenssen (Biosphere).

Etter opphold i London og Brüssel på slutten av 80-tallet ble han inspirert av de voksende rave- og housebevegelsene, og ga ut en rekke 12-tommere og singler under navn som Syamese, The Gruesome Twosome og Bleep (sammen med Biosphere og Anneli Drecker). I 1990 kom Martinsens første utgivelse som Mental Overdrive; singelen «12000 AD» på den klassiske technolabelen R&S. Singlen ble etterfulgt av flere mørke og drivende danseutgivelser, før det første Mental Overdrive-albumet Plugged kom på Martinsens eget plateselskap Love OD i 1995.

Plugged beveger Mental Overdrive seg i stor grad fra ren dansemusikk mot mer neddempet og lyttervennlig klubbmusikk. Året senere kom Unplugged i 250 eksemplarer. Platen var ment som en protest mot den stadig økende lydforurensningen av det offentlige rom og inneholdt abstrakte lydskisser, eller «un-music» som Martinsen selv kalte det.

Oppfølgeren Ad Absurdum kom i 1999 og ble nominert til en Spellemannpris. På Ad Absurdum trakk Mental Overdrive i større grad inn elementer av jazz og funk, og bidrag fra Nils Petter Molvær og Anneli Drecker bidro til at platen fikk et organisk tilsnitt. Med fjerdeplaten 083, som for øvrig er Tromsøs gamle retningsnummer, går Martinsen igjen tilbake til røttene med strammere komposisjoner og mer elektronisk lydbilde.

Martinsen er også kjent fra prosjektet Illumination, hvor han jobber sammen med britiske Nick Sillitoe. Illumination har gjort eklektiske DJ- set verden over, og gitt ut to plater med egne komposisjoner; This Is Illumination (BMG, 2000) og The Poppy Rocks (BMG, 2004), i tillegg til remixplaten The Chilluminati Remixes (Jazzland/Universal, 2004).

Plugged (Love OD Communications, 1995)
Unplugged (Love OD Communications, 1996)
Ad Absurdum (Virgin, 1999)
083 (Smalltown Supersound, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten