Mercury Motors

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Etter alle å ha spilt i Can Can sammen med Anne Grethe Preus, dannet Jørn Christensen, Per Vestaby og Øyvind Hansen Mercury Motors, og debuterte med ''This is'' i 1988

Mercury Motors' ''Smash The Moon'' (1990) fikk gode kritikker for kombinasjonen av akustiske inst­rumenter og vare steminger, men likevel med trøkk og særpreg

På ''Humbleberry Wine'' (1996) fikk Mercury Motors vokal­hjelp fra Frank Hammersland (Pogo Pops) og Kyrre Fritzner (Rambelins)

Rockeband fra Oslo, startet av Jørn Christensen (sang/gitar), Per Vestaby (bass) og Øyvind Hansen (trommer). Trioen hadde det til felles at de alle hadde spilt i ►Can Can, og Mercury Motors ble dannet da dette bandet ble oppløst i 1987.

Med sin gitarbaserte og røffe miks av rock'n'roll­-trøkk og fengende popmelodier, kombinert med lassevis av erfaring og rutine, ble Mercury Motors et liveband det gikk gjetord om fra første stund. Både for Christensen og Vestaby bød bandet på nye muligheter og erfaringer – førstnevnte debuterte som vokalist i Mercury Motors, og låtskriverarbeidet var jevnt fordelt mellom de to, mens de før hadde vært underlagt andres ideer og avgjørelser i band som Can Can, De Press, Cirkus Modern, Veslefrikk og ►Bazar. Hansen hadde fortid fra heavybandet Maverick.

Mercury Motors debuterte på svenske Mistlur i 1988 med This Is, et album som ble møtt med vekslende kritikk. Musikkpressen syntes enige om at oppfølgeren Smash The Moon var et jevnere og bedre produkt. Albumet hadde et annet preg enn det kjappe og sprutende debutalbumet – akustiske instrumenter og vare stemninger, kombinert med det trøkket og særpreget som mange forbandt med gruppen. Christensens gitarspill utgjorde en sentral del av dette særpreget, som det gjorde i de tidligere bandprosjektene, skjønt han knapt hadde spilt på en elektrisk gitar før han ble med i De Press. Kassegitaren var hans instrument frem til da, og hans læremestre og inspirasjonskilder innbefattet så forskjellige artister som Neil Young og Finn Kalvik. På albumet Abs. Garbage spilte han på en Gretsch fra 1961, som har tilhørt ingen ringere enn Elvis Presley. På samme album sang han duett med ►Anneli Drecker fra ►Bel Canto.

Bandet ga ut flere plater utover på 90-tallet, i tillegg til at de tre medlemmene var involvert i en rekke forskjellige musikksammenhenger: Christensen og Vestaby startet på begynnelsen av 90-tallet coverbandet The Young Neils sammen med Lars Lillo-Stenberg og Palle Krüger (Radionettes). Bandet ble en livesuksess landet over, men er kanskje best kjent for sine årlige julekonserter på Rockefeller i Oslo. Per Vestaby gikk solo i 1993, og Christensen var med på flere De Press-gjenforeninger. Han utgjør dessuten duoen Thinkerbell sammen med ►Vibeke Saugestad. De ga ut albumet Thinkerbell i 1999.

Christensen debuterte som skuespiller i Oddvar Einarsons X i 1986. I 2002 var både han, Vestaby og Krüger på rollelisten i musikkdokumentaren Vektløs (Sigve Endresen). Som komponist laget han også musikk til filmer som Giftige løgner (Martin Asphaug, 1992), Bare skyer beveger stjernene (Torun Lian, 1998) og Amatørene (Pål Sletaune, 2001) – hvor for øvrig både Vestaby og Hansen deltok som musikere. Christensen er dessuten en av landets mest brukte rockeprodusenter, og Rodeløkka Studio har i en årrekke vært synonymt med hans navn.

I 2003 ble Christensen og Vestaby med i en gjenforening av ►CC Cowboys, og i 2004 – åtte år etter siste spillejobb – dro Mercury Motors til Rjukan Rockfestival, for å opptre og motta Rjukan Rockforums Rockpris for å ha bidratt til å styrke selvtilliten blant norske rockere.

This Is (Mistlur, 1988)
Smash The Moon (Mistlur, 1990)
Abs. Garbage (Sonet, 1992)
Sailors Onshore (Sonet, 1994)
Humbleberry Wine (Rodeløkka Grammofon, 1996)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten