Müller, Per E

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Per Müller har deltatt på en rekke plater, vært en aktiv storbandvokalist og medvirket i festivaler og på opera-scenen. Hans eneste solo-LP er ''Du gjør livet til en sang'' (1970)

Sanger, f. 04.09.1932 i Hamburg. Müller er oppvokst i München, der hans norske mor og tyske far var sangere ved Münchener Staatsoper. Müller er bosatt i Norge fra 1946. Hans første plateinnspilling, «Hør min sang, Violetta»/«Den ene hvit, den andre rød» (1955) med Frank Cooks orkester, ble fulgt at to utgivelser til de følgende par årene. Han ble landskjent som vokalist med Pete Browns orkester på norgesturné med Rolf Kirkvaag i 1958. I1959–65 var han vokalist med orkestret på Regnbuen i Oslo, og konferansier for floorshowet og programmet i nattklubben Telle. Siden ble sangen hobby, og yrkeskarrieren var som seniorkonsulent i salgsavdelingen i et teknisk fagblad.

I 1969 deltok han i Melodi Grand Prix med Dag Kristoffersen/Gunnar Kaspersens «Den flyvende hollender», en kraftfull og populær radioslager som stikker seg positivt ut i den norske Grand Prix-floraen. I årene etter utga han en håndfull singler hos Arne Bendiksen, norske versjoner av samtidige svenske eller internasjonale slagere, delvis samlet på LP-platen Du gjør livet til en sang (1970). I 1970 deltok han også på en plate med sjømannssanger, og medvirket på hele 17 av Svensktoppar-platene i 1969–77.

Müller er klassisk utdannet, og operadebuterte i 1963 som Kezal i Den solgte brud på Den Norske Opera. Etter klassisk debutkonsert i Universitetets Aula tidlig på 70-tallet har han gjestet operaen som munken i Don Carlos, og i uroppføringen av Oddvar S. Kvams Den 13. timen. Fem ganger deltok han i den internasjonale Nord-Ring festivalen (radioens Montreux), der han fikk «Performers Price» i 1982. Han har opptrådt i BBC, i nederlandsk og tysk TV og radio, og har vært solist med flere store tyske underholdningsorkestre. Han representerte Tyskland ved musikkfestivalen i Ljubljana tidlig på 80-tallet. Han fortsatte å være aktiv storbandvokalist, og har ofte sunget på slottet ved gallamiddager. På 90-tallet deltok på enkelte plateutgivelser med sanger fra Frank Sinatras repertoar. Helt fra 50-tallet har han ofte sunget med ►Kringkastingsorkesteret, mest i radio, men også i TV.

Du gjør livet til en sang (Flora, 1970)
Kan hende jeg seiler (Flora, 1970) samleplate
Svensktoppar 7–10, 12–20, 23, 24, 26, 30 (Flora, 1970–77)
Norske Toppfavoritter 9, 12–14, (Flora, 1973–75)
Norsk Ukeblad 60 år (NorDisc, 1993) m/Oslo Politiorkesters Storband
The Ballroom Experience – Dans deg vill og glad (Benoni, 1995) m/H. M. Kongens Gardes Storband
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten