Myrland, K.M.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

På Knut Magne Myrlands første LP, ''Isbål'' (1976), deltok både Tobben & Ero, Svein Gundersen og Alex. Sangene var Myrlands egne

Knut Magne Myrland, vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter, f. 23.03.1948, fra Harstad, kjent for sin dype røst og sine kompromissløse, livsfilosofiske tekster, ofte med selvbiografisk innhold. I sine tekster forsvarer han de svake og refser samfunnets autoriteter. Han fremstår musikalsk som en kombinasjon av Cornelis Vreeswijk, Kris Kristofferson og Carl Hjalmby, men har likevel et personlig uttrykk som plasserer ham i en klasse for seg.

Myrland var opprinnelig sjømann, men en eksplosjonsulykke i Houston, USA, invalidiserte ham og satte en brå stopper for yrkesaktiviteten til sjøs. Vel hjemme igjen i Harstad fant han frem gitaren, begynte å skrive countryinfluerte viser, og skaffet seg et nytt levebrød som artist. Han ble snart kjent i sin egen landsdel, og fikk platekontrakt med Philips takket være et tips fra Jan Ero Olsen fra duoen Tobben & Ero. Myrland fikk eksponert seg for hele landet gjennom en serie plateutgivelser sent på 70- og tidlig på 80-tallet.

Hans sju første LP-er ble alle innspilt i Rosenborg Studios, som regel med noen av bransjens mest anerkjente musikere. I tillegg til Tobben & Ero deltok medlemmer fra Alex på Myrlands første album, Isbål (1976). Produsent var Egil Eide. Oppfølgeren inneholdt en av hans mest kjente viser, «Monica», og var innspilt med musikere som Arne Schulze (fra Popol Ace), Freddy Lindquist, Svein Gundersen og Iver Kleive. Produsent var Johnny Sareussen.

78° nord (1978) bar undertittelen Svalbardviser, og var således en temaplate der de fleste visene var tradisjonelle med nye arrangementer av Myrland. Her deltok bl.a. Arnt Haugen, og Johnny Sareussen var produsent. På albumet Morild (1978) ble Randi Hansen introdusert. Myrland oppdaget henne, tok henne med som duettpartner på Morild, og sørget på den måten for at hun fikk platekontrakt på egen hånd. Morild ble innspilt med Jonas Fjeld Band, forsterket med Iver Kleive, Svein Gundersen og Freddy Lindquist. Nok en gang var Johnny Sareussen produsent.

Samarbeidet med Jonas Fjeld Band førte til at K. M. Myrland tok et sidesprang i 1979, og fulgte countryrock-stilen fullt ut på et engelskspråklig album kalt In From The Cold (1979). Jonas Fjeld og Bent Bredesen fungerte i tillegg som produsenter på albumet, mens Øystein Sunde var gjest. Fjeld-bandet deltok også på Myrland (1980), der artisten avleverte sitt manifest «Gammeldans, ærlig country og rock n’roll» – en hyllest til musikken han vokste opp med.

Myrland var selv produsent for det siste albumet han laget under kontrakt med Philips, Ækte (1982). Iselin Alme sang duetter, mens musikerne talte store navn som Svein Dag Hauge, Brynjulf Blix og Bent Bredesen. En ny kontrakt med selskapet Tømmeråsen Lydlag (distribuert av Slagerfabrikken) avstedkom albumet Fann æ (1983), innspilt i Stavanger med lokale musikere. Blant disse var Reidar Larsen, Ola Selvær og Geir Samsonsen. Karrieren til K. M. Myrland fikk et nytt oppsving i 1997 med utgivelsen av samleplaten Vante folk.

Isbål (Philips, 1976)
Gjengrodd sti (Philips, 1977)
78° nord (Philips, 1978)
Morild (Philips, 1978)
In From The Cold (Philips, 1979)
Myrland (Philips, 1980)
Ækte (Philips, 1982)
Fann æ (Tømmeråsen Lydlag, 1983)
Vante folk (Philips, 1997) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
KNUT MAGNE MYRLAND
Skrevet 26.01.2010 05:00 av vera synnøve lervik

han er fantastisk, blir bare bedre og bedre, spiller og lytter hver dag, hjemme i bilen på treningen, resten av døgnet sover jeg,hans stemme og musikk er så jordnær og jeg kjenner meg igjen i alt, han synger rett og slett om livet, og det er jeg glad i. takk KM for det du gir meg i mitt liv. vennlig hilsen Vera Synnøve Lervik. STOKKEi VESTFOLD.

Svar på kommentar

 
 
FANTASTISK!
Skrevet 01.03.2010 12:13 av T. E.

Har vokst opp med musikken hans. Og jeg er like glad i låtene hans nå som den gang. Tror jeg kan de fleste tekstene hans utenatt. Det finnes ingen som kommer i nærheten av deg, K.M!
Håper du gir ut mange flere i årene som kommer.
Mvh
T.Elveos

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten